• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Treće izdanje konkursa "Ekoopština"

A. V.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Decathlon, NALED i SKGO, Wiener Stadistsche, HUOT, Fonroche lightning – BBAi, Ministarstvo zaštite životne sredine i Delegacija Evropske unije, zajednički su otvorili treće izdanje konkursa „Ekoopština”

  • 0
Konferencija Ekoopština Foto: Promo/ Jovan Gojković

Marina Nenković-Riznić, moderatorka konkursa "Ekoopština" i naučni savetnik na Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije u uvodnoj reči podseća šta je Projekat "Ekoopština":

  • Francusko-srpska platforma za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju primera dobre prakse razvijenih na lokalnom nivou u Srbiji kao i u Francuskoj, koji će biti predstavljeni tokom seminara organizovanih za lokalne zajednice u Srbiji. Ovi seminari će se održati u Beogradu, Vrbasu i Pirotu u aprilu i maju 2024. godine. U oktobru je predviđena dodela nagrada kojom će biti nagrađeni pobednici ovog novog izdanja.
  • Konkurs je otvoren za sve srpske gradove i opštine sa manje i više od 40.000 stanovnika u 4 kategorije (održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada, pametni gradovi) na kojem će biti nagrađeno ukupno 8 srpskih opština koje će biti pozvane na studijska putovanja u Francusku (link na veb sajtu za učešće na takmičenju)
  • Konkurs nagrađuje lokalne samouprave u Srbiji za njihove aktivnosti realizovane u 4 oblasti: energetska efikasnost zgrada, održivo upravljanje otpadom i vodom i održiva mobilnost.
  • Konkurs je otvoren za sve nastavnike i učenike u Srbiji koji rade na zaštiti životne sredine (link sajta ka kategoriji učenika).

Pozvani su svi gradovi i opštine Srbije da učestvuju na seminarima i da svoje projekte podnesu do 7-og jula 2024. godine.

Obraćanje Nj.E. Pjera Košara, Ambasadora Francuske u Srbiji

Ambasador je izražava svoje zadovoljstvo što se takmičenje dobro uklopilo u pejzaž i danas predstavlja stub saradnje između Francuske i Srbije. Timovi ambasade imaju za cilj da nastave sa valorizacijom lokalnih zajednica u Srbiji u njihovom upravljanju pitanjima životne sredine kroz različite kategorije konkursa „Ekoopština″. On je podsetio da se ovo takmičenje takođe obraća mladim generacijama i njihovim profesorima u okviru razvijanja ekološke i i građanske svesti. Povodom Međunarodnog dana recikliranja, neophodno je podsetiti da je borba protiv klimatskih promena i zaštita planete Zemlje misija svih i hitnost koja se mora rešiti. Za konkurs „Ekoopstina″, angažovanje partnera i timova u protekle 2 godine pokazuje svoje rezultate. Više od 100 gradova je apliciralo, skoro 700 službenika i izabranih predstavnika je učestvovalo na seminarima, a nekoliko stotina dece je učestvovalo i komuniciralo o svojim projektima u svojim školama. Ambasador je pozdravio sve pobedničke gradove prethodnih izdanja.

Konferencija Ekoopština Foto: Promo/ Jovan Gojković

Obraćanje Sandre Dokić, državne sekretarke Ministarstva zaštite životne sredine

Državna sekretarka je potvrdila da su vidljivi brojni rezultati projekta „Ekoopština″ na nivou lokalnih zajednica u protekle 2 godine. Naglasila je investiciju od skoro 5 milijardi evra u vidu donacija, vaučera i kredita Evropske unije i drugih partnera koji su omogućili razvoj lokalnih zajednica. Među vidljivim rezultatima, pomenuto je da je skoro 35 gradova uspostavilo planove upravljanja vodom i izgradilo 9 centara za tretman otpada širom teritorije Srbije. Ovaj projekat je važan sa aspekta energetske efikasnosti jer podiže svest o izgradnji zelenih infrastruktura i omogućava lokalnim zajednicama da se obrate Ministarstvu po pitanju zaštite životne sredine. Ministarstvo izražava svoje zadovoljstvo jer inicijativa „Ekoopština″ pokazuje interesovanje prema lokalnim zajednicama i pruža im priliku da budu u kontaktu sa stručnjacima iz inostranstva i razmene svoja iskustva. Ministarstvo zahvaljuje ambasadi na vođenju projekta sa toliko uspeha i takođe pozdravlja različite implikacije u vezi sa zelenim agendama za Srbiju i region Balkana.

Obraćanje Ivana Milivojevića, zamenik generalnog sekretara za usluge članstvu SKGO

SKGO podržava inicijativu „Ekoopština” i vidi pitanja životne sredine i održivog razvoja srpskih gradova i opština kao prioritet u svojoj strategiji. Razmena dobrih praksi između Francuske i Srbije omogućava inovativna rešenja za srpske gradove. Za organizaciju SKGO, inicijativa „Ekoopština” predstavlja stručnu podršku koja pruža svim članovima nove mogućnosti i prilike.

Obraćanje Vladana Ilića, Generalnog direktora Saint-Gobain za Srbiju

Kompanija Saint–Gobain je sa posebnim zadovoljstvom prihvatila učešće u nastavku projekta EKOOPŠTINA. Do sada se pokazalo da ova forma projekta pruža veliki podsticaj, kako lokalnim samoupravama, tako i mladim naraštajima koji prihvataju promene, žele inovacije i idu u korak sa vremenom. Za kompanije, kao građevinsku kompaniju koja više od 350 godina osluškuje potrebe društva uvodeći inovativna rešenja i koja je posvećena održivom građevinarstvu i energetskoj efikasnosti, inicijativa „Ekoopština” je prepoznata kao idealan projekat. Svrha poslovanja njihove kompanije oslikana je kroz slogan ,,Making the world a better home”, što dodatno potvrđuje da je Saint-Gobain usklađen sa osnovnom idejom ovog projekta. Naglašava da veruje da će se, kao i do sada, uključiti mnogo gradova i opština i da će projekat imati uticaj prvenstveno na njihovu lokalnu sredinu, ali i na zemlju u celini. Ovakvi projekti omogućavaju perspektivu za nove generacije.

Konferencija Ekoopština Foto: Promo/ Jovan Gojković

Obraćanje Violete Jovanović, izvršne direktorke NALED-a

Organizacija NALED izražava svoje zadovoljstvo zbog učešća u kreiranju ove platforme za razmenu iskustava koju predstavlja inicijativa „Ekoopština″. NALED vidi u tome veliku priliku za ostvarivanje napretka u standardima održivog razvoja za aktere u Srbiji. Za njihove članove, pitanja kojima se bavi inicijativa „Ekoopština″ predstavljaju jedan od glavnih ciljeva u strategiji organizacije. Takmičenje se uklapa u projekte NALED-a i omogućava dijalog sa svim akterima, te pozivaju opštine da se prijave na takmičenje kako bi učestvovale u ovim razmenama. NALED je podsetio da doprinosi podršci razvoja regiona uz podršku ministarstva, ERBD-a i AFD-a.

Obraćanje Svetlane Smiljanić, članica izvršnog odbora, Wiener Stadtische osiguranja

Za kompaniju Wiener Stadtische osiguranje, biti partner inicijative „Ekoopština″ je sinonim za podršku održivoj mobilnosti u Srbiji. Kompanija ističe da je partner gradova i opština, posebno sa ciljem poboljšanja kvaliteta života i razvoja okoline u kojoj živimo. Kao i prošle godine, organizovaće donaciju dva servisa za popravku bicikala radi promovisanja održive mobilnosti.

Obraćanje Borisa Živanovića, direktora prodaje Decathlon Novi Beograd

Kao sportska kompanija, Decathlon radi na popularizaciji bavljenja sportom i promoviše održivi razvoj Srbije. Učestvuje u smanjenju otpada, već od samog dizajna i konstrukcije svoje opreme. Postoje mogućnosti za recikliranje odeće i preuzimanje bicikala, na primer, koje Decthlon popravlja i prodaje po sniženim cenama. Decathlon izražava nadu da će svojim primerom i akcijama partnera na projektu inspirisati sadašnje i buduće generacije.

Obraćanje Vladimira Vasiljevića, direktora HUOT Srbija

Kompanija HUOT je ponosna što je postala novi partner inicijative „Ekoopština″ i svoje učešće će uskladiti sa aktivnostima već prisutnih partnera. Preduzeće sprovodi mnoge aktivnosti u praćenju upravljanja vodom na nivou lokalnih samouprava, što se u potpunosti uklapa sa ovom inicijativom ambasade.

Obraćanje Cyril Huot, generalnog direktora BBAi international / Fonroche lighting

BBAi je konsultantska firma koja već 15 godina posluje u Srbiji, specijalizovana je za saradnju između Francuske i Srbije u oblasti zelenih tehnologija i inovacija. Posreduje u transferu francuskih tehnologija kako bi se omogućio zeleniji način života i razvile strategije dekarbonizacije. U saradnji sa kompanijom Fonroche Lighting, čije je sedište u Aženu u Francuskoj, svetskim liderom u svojoj oblasti, podržavaju razvoj i promociju održivog sistema javne rasvete koji omogućava kvalitetne javne usluge za poboljšanje svakodnevnog života u opštinama.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>