• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuski regulatori kaznili Gugl sa 250 miliona evra: Zbog istog razloga su kažnjeni i pre 5 godina

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gugl i druge online platforme optužene su da zarađuju milijarde na vestima

  • 1
Google Foto: Shutterstock/JHVEPhoto

Francuski regulatori rekli su danas, 20. marta, da su kaznili Gugl (Google) sa 250 miliona evra zbog kršenja sporazuma o uslovima plaćanja medijskim kompanijama za reprodukciju njihovog sadržaja na internetu.

Francuska uprava za tržišno nadmetanje rekla je u saopštenju da je kazna dodeljena zbog nepoštovanja obaveza preuzetih u junu 2022. godine i optužila je Gugl da nije pregovarala "sa dobrim namerama" sa izdavačima vesti o tome koliko će im platiti naknadu za korišćenje njihova sadržaja.

Gugl i druge online platforme optužene su da zarađuju milijarde na vestima, a da prihod ne dele s onima koji ih prikupljaju. Kako bi se uhvatio u koštac s tim, EU je stvorio oblik autorskog prava pod nazivom "susedna prava" koji omogućava štampanim medijima da zahtevaju nadoknadu za korištenje njihovog sadržaja.

Francuska je bila test slučaj za pravila i nakon početnog otpora, Gugl i Fejsbuk su pristali da plate nekim francuskim medijima za članke prikazane u veb pretraživanjima prenosi Le Monde.

Francuski regulatori su 2022. godine prihvatili  da se Gugl obavezao da će pošteno pregovarati sa novinskim kućama. Prema dogovoru, američki tehnološki div mora novinskim grupama dati transparentnu ponudu plaćanja u roku od tri meseca od primanja pritužbe zbog kršenja autorskih prava.

Organizacije koje predstavljaju francuske časopise i novine – kao i Agence France-Presse (AFP) – podnele su slučaj regulatoru 2019. godine. Gugl se žestoko borio protiv ideje plaćanja sadržaja i kažnjen je sa 500 miliona evra  u 2021. jer nije uspeo pregovarati u dobroj veri.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>