• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Obeleženo 25 godina od spajanja kompanija Astra i Zeneca: Svečano otvorena nova kancelarija u Beogradu

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U novom poslovnom prostoru radiće više od 100 ljudi, tim koji je konstantno rastao od 1978. godine na domaćem tržištu

  • 1

Kompanija AstraZeneca obeležava ove godine 25 godina od kada su se spojile švedska kompanija Astra AB i britanska Zeneca grupa i kreirale globalno prepoznatu farmaceutsku kompaniju AstraZeneca. Kompanija takođe proširuje svoje prisustvo u Srbiji otvaranjem novog poslovnog prostora u kome će raditi više od 100 ljudi, tim koji je konstantno rastao od 1978. godine kada je prva kancelarija, tadašnje matične kompanije ICI, otvorena na domaćem tržištu.

- AstraZeneca je sada globalna farmaceutska kompanija usmerena na pacijente, sa naukom u osnovi svega što radimo. Fokusirani smo na terapijske oblasti gde verujemo da možemo ostvariti najveće pomake u lečenju pacijenata, kao i najveću korist za zdravstvene sisteme i društva širom sveta. U svom poslovanju, AstraZeneca prepoznaje međusobnu povezanost rasta poslovanja, potreba društva i ograničenja naše planete. Na ličnom nivou sam ponosan što sam deo ove kompanije, koja doprinosi stvaranju boljeg sveta, a dokaz za to je bila i naša vakcina za vreme pandemije korona virusa, koju smo poklonili svetu koji je bio u krizi - rekao je ovom prilikom Hans Sijbesma, potpredsednik kompanije AstraZeneca za Centralnu i Istočnu Evropu i zemlje Baltika.

On je istakao i najnovije partnerstvo između Vlade Republike Srbije i AstraZenece, koja se pridružila projektu "BIO4" potpisivanjem Memoranduma o razumevanju.

U sklopu ove saradnje, kompanija će sprovesti tri strateški važne inicijative, od kojih je jedna dogovor o podršci genetičkim testiranjima za BRCA mutacije kod pacijenata sa ranim oblicima raka dojke, korišćenje veštačke inteligencije u skriningu za rano otkrivanje raka pluća i uspostavljanje odeljenja za istraživanje i razvoj u zemlji u bliskoj budućnosti.

Direktorka Balkan klastera kompanije AstraZeneca Ksenija Purković navela je da je misija kompanije da pacijente stavi na prvo mesto i omogući im bolji pristup inovativnoj terapiji.

- AstraZeneca ima najveći portfolio u farmaceutskoj industriji, a pored konstantnog razvoja proizvoda nastojimo da kroz saradnju sa državnim institucijama utičemo i na promene u društvu. Na primer, kroz Young Health Program podižemo svest o zdravim navikama kod dece i sprečavamo pojavu gojaznosti u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i saradnicima iz nevladinog sektora.

Samo u 2023. godini, uspeli smo da podržimo dijagnostiku za pacijente vrednu 300.000 USD i time doprineli zdravstvenom sistemu osiguravajući donaciju lekova vrednih više od milion dolara. Naš tim je zasadio više od 4.000 stabala, sproveo brojne humanitarne inicijative poput pčelarstva, čišćenja parkova, donacija odeće za beskućnike i mnoge druge. Takođe, cilj nam je da do 2025. godine postignemo da naša flota vozila bude 100% elektrifikovana, što je izazovan, ali važan korak ka održivoj budućnosti - rekla je ona.

Nj. E. Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson naveo je da je dosadašnji uspeh kompanije dobar pokazatelj saradnje između dve zemlje, te da je AstraZeneca u savremenom dobu nastavila tradiciju spašavanja života koja je započeta još za vreme dva svetska rata.

- Danas u Velikoj Britaniji rade eminentni naučnici srpskog porekla, a britanski medicinski stručnjaci dolaze u Srbiju da podele svoju ekspertizu. Napredak i razvoj AstraZenece po meni simbolizuje budućnost bilateralne saradnje između naše dve zemlje, koja treba da bude moderna, dinamična i okrenuta ka budućnosti - istakao je Ferguson.

Prvi sekretar Ambasade Švedske u Srbiji Bjern Klavej istakli su da je prisustvo kompanije AstraZeneca u Srbiji još jedan dokaz uspešne saradnje između zemalja i pokazatelj kako uspešan biznis može doprineti i boljitku zajednice i sveta.

AstraZeneca je globalna, inovativna biofarmaceutska kompanija prisutna u više od 100 zemalja sveta koja otkriva, razvija i tržišno plasira inovativne lekove za lečenje bolesti u pet terapijskih oblasti: onkologija, kardio-metaboličke i bubrežne bolesti, respiratorne bolesti, vakcine i imunoterapije i retke bolesti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>