• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

U Srbiji plaćenih 12, u Australiji jedva 6 meseci od 2026. godine: Koje zemlje najduže plaćaju porodiljsko?

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iznos roditeljskog odsustva u Australiji će se povećavati za dve nedelje svake godine do 2026. godine

  • 1
beba, porodilja, mama i beba, mama, pijenje kafe Foto: Shutterstock/Natalia Deriabina

Senat Australije usvojio je početkom nedelje zakon kojim se produžava ukupno plaćeno odsustvo za novopečene roditelje na 26 nedelja, umesto sadašnjih 20, počevši od 2026. godine.

Za roditelje, čija će deca biti rođena posle 1. jula ove godine, nova šema će obezbediti četiri nedelje porodiljskog odsustva (odsustvo koje se nudi posebno majkama ili primarnim starateljima), četiri nedelje porodiljskog odsustva (odsustvo koje se nudi posebno očevima ili partnerima) i do 14 nedelja roditeljskog odsustva (koje se obično definiše kao dodatak porodiljskom ili roditeljskom odsustvu i može ga uzeti bilo koji roditelj).

Iznos roditeljskog odsustva će se povećavati za dve nedelje svake godine do 2026. godine, a stopa plate je ekvivalentna nacionalnoj minimalnoj plati, oko 580 dolara nedeljno.

- Vlada je napravila velike korake kako bi osigurala da je šema pristupačnija, fleksibilnija i rodno ravnopravnija za australijske porodice - rekla je ministarka socijalnih usluga Amanda Rišvort u saopštenju za javnost u kom je najavljena šema, za koju se očekuje da će koristiti više od 180.000 porodica svake godine.

Usvajanje zakona u ponedeljak dolazi u trenutku kada australijska vlada pokušava da odgovori na zabrinutost u vezi sa finansijskim pritiskom koji novorođena deca stavljaju na porodice. Ranije ovog meseca, vlasti su najavile da će zaposlenima na roditeljskom odsustvu uskoro biti ponuđena penzija, doprinos koji poslodavci daju u nacionalnom sistemu obavezne štednje, dok su odsutni sa posla prenosi Time.

Iznos odsustva koji roditelji mogu da uzmu u isto vreme takođe će biti povećan sa dve na četiri nedelje kako bi se stvorila veća fleksibilnost u podeli obaveza u domaćinstvu, saopštile su vlasti.

U Australiji, novopečeni roditelji imaju pravo na 12 meseci neplaćenog roditeljskog odsustva, iako neke kompanije nude plaćeno odsustvo prenosi Times.

blizanci bebe deca Foto: Pixabay

Australijanci nisu zadovoljni novim zakonom i traže 52 nedelje.

Kakva je Australija u poređenju sa drugim zemljama?

Sve osim jedne od 38 zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pružaju neku vrstu plaćenog odsustva za novopečene roditelje. Značajan izuzetak su Sjedinjene Države, koje obezbeđuju samo do 12 nedelja neplaćenog roditeljskog odsustva, što znači da savezni zakon dozvoljava roditeljima da uzmu slobodno vreme bez zarade, iako mnogi privatni poslodavci nude svoju verziju plaćenog roditeljskog odsustva kao beneficiju zaposlenima.

Dok Grčka nudi najplaćenije porodiljsko odsustvo u OECD-u, sa 43 nedelje, prema izveštaju iz 2022. godine, Švedska je prva zemlja koja je ukinula rodno odsustvo za novopečene roditelje 1974. godine. Tako  Švedska nudi do 240 dana plaćenog odsustva za svakog roditelja, ili 480 dana za jednog.

Prosek OECD-a, prema izveštaju za 2022. godinu, iznosi 2,3 nedelje plaćenog odsustva za očeve, 18,5 nedelja plaćenog porodiljskog odsustva i 39 nedelja plaćenog roditeljskog odsustva.

beba, mama i beba, mama, roditelj Foto: Unsplash/Jonathan Borba

A kako je u Srbiji?

Ukupno trajanje porodiljskog odsustva je 12 meseci, od čega se prva tri meseca od porođaja vode kao porodiljsko odsustvo, dok se preostalih devet meseci tretiraju kao pravo na negu deteta.

Žena koja je zaposlena, ima po zakonu pravo da porodiljsko odsustvo započne najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre porođaja. Dakle, od datuma otvaranja porodiljskog odsustvo do vraćanja na posao, ne sme da prođe više od 12 meseci. Za treće i svako naredno dete porodiljsko odsustvo traje 24 meseca.

Naknada za trudničko bolovanje iznosi 100% od osnova za naknadu zarade. Osnovicu predstavlja prosečna zarada ostvarena u prethodnih 12 meseci, pre meseca u kome je otvoreno trudničko bolovanje. U slučaju da trudnica nije ostvarila zaradu za svih prethodnih 12 meseci, osnov za naknadu zarade za one mesece u kojima nije ostvarila zaradu, je minimalna zarada za te mesece. Dobijeni zbir zarada deli se sa dvanaest. Troškovi naknade trudničkog bolovanja do 30 dana padaju na teret poslodavca, a sve preko toga ide na teret RFZO prenosi minimax.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja sam ja

    23. mart 2024 | 18:34

    Dodajte da u Srbiji dosta trudnica i dobije otkaz kad se sazna da su trudne

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>