• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danijel devet godina živi u Nemačkoj, a sada je otkrio ono što vam niko neće reći: "Znam da je mnogo, ali..."

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemačkoj postoje i pravila koja se razlikuju od onih u zemljama bivše Jugoslavije

  • 0
ljut čovek, besan muškarac, interner prevara, telefon, laptop Foto: Shutterstock

Danijel Šemso Grbić iz Osjeka koji već devet godina živi u Nemačkoj, nedavno je pokrenuo Jutjub kanal pod nazivom "Šemso u Nemačkoj", gde sa pratiocima deli svoja iskustva života i rada u toj zemlji. Danijel je u jednom od svojih video snimaka otkrio detalje o troškovima života u Nemačkoj.

Šemso sa porodicom živi u stanu od 88 kvadrata. Uz stan ide i parking mesto, što smatra važnim jer je, kaže, pronalaženje parkinga posle posla prava poteškoća, posebno pred vikend.

- Sve zavisi na kom ste spratu, koliko ste udaljeni od centra, da li imate balkon, koliko je zgrada stara, gde se nalazi. Sto stvari igra ulogu, pa cene nisu svuda iste. Na jugu Nemačke su po pravilu kirije veće jer su tamo veće plate - rekao je on.

Danijel je otkrio da stan i režije plaća 974 evra mesečno, a kada se dodaju i stvari poput interneta, televizije, odvoza smeća, garaže i struje, dolazi na cifru od 1211 evra.

- Glavna stavka je cena iznajmiljivanja stana, koja uključuje vodu i grejanje, a koju mesečno plaćamo 974 evra. Sa svim ostalim troškovima, to znači da samo za stanovanje plaćamo više od 1.200 evra mesečno. Znam da je mnogo. A gde su ostali troškovi kao što su vrtić, hrana, sportske aktivnosti, zdravstveno osiguranje, osiguranje stana, osiguranje automobila - istakao je Šemso.

Kada se cene stanova u Nemačkoj uporede sa prosečnim cenama na Balkanu, jasno je, tvrdi Danijel, da je u Nemačkoj potrebno znatno više sredstava. U Nemačkoj postoje i pravila koja se razlikuju od onih u zemljama bivše Jugoslavije, što ljudima u početku može biti izazovno.

- U Nemačkoj ste u obavezi da platite televizijsku pretplatu bez obzira da li imate TV ili ne, a plaća se otprilike 50 evra svaka tri meseca.To je oko 17 evra mesečno. Plaćaju svi, samo se ne plaća ako živite sa više ljudi u jednom stanu. Na primer, ako živite u stanu sa drugim radnicima, onda se plaća samo jedna naknada, a ne plaćaju je svi - objašnjava on.

Pod "troškove stanovanja" Danijel je pored samog stana uključio i komunalije i naknade za televiziju, kao i odvoz smeća. Plaća se 70 evra godišnje.

- Ovde je odlaganje smeća obavezno i o svemu se vodi računa. Ako ovo ne uradite, a neko vas prijavi, kazne su prilično velike. Neograničeni kućni internet plaćamo 39 evra - rekao je on, prenosi Poslovni.hr.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>