• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Smene na čelu Boinga: Čistka na vrhu najpoznatije aviokompanije na svetu

I. Ć.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Generalni direktor (CEO) Boinga, Dejv Kalhun, će se povući krajem 2024. godine

  • 0
Avion Boing United Boeing 777 Foto: Shutterstock

Generalni direktor (CEO) Boinga, Dejv Kalhun, će se povući krajem 2024. godine, kao deo široke reorganizacije menadžmenta ovog vazduhoplovnog giganta.

Predsednik upravnog odbora, Leri Kelner, takođe podnosi ostavku i napušta odbor na godišnjoj skupštini Boinga u maju, prenosi CNBC.

Sten Dil, predsednik i izvršni direktor Boing Commercial Planes, odmah napušta kompaniju. Na njegovo mesto dolazi Stefani Pop, koja je nedavno postala COO Boinga nakon što je ranije vodila Boing Globalne usluge.

Kako se navodi, do povlačenja je došlo jer su usledile velike promene u kompaniji nakon mnoštva nedostataka u kvalitetu i proizvodnji na avionima Boing. Ispitivanje je pojačano nakon nesreće 5. januara, kada je utikač na vratima eksplodirao iz skoro novog Boinga 737.

- Kao što svi znate, nesreća na letu 1282 Aljaske bila je prekretnica za Boing. Moramo nastaviti da odgovaramo na ovu nesreću sa poniznošću i potpunom transparentnošću. Takođe moramo usaditi potpunu posvećenost bezbednosti i kvalitetu na svakom nivou naše kompanije. Svi poglledi su uprti u nas i znam da ćemo kroz ovaj trenutak proći kao bolja kompanija, nadovezujući se na sva saznanja koja smo prikupili dok smo zajedno radili na obnovi Boingau poslednjih nekoliko godina - napisao je on.

Prošle nedelje, izvršni direktori avio-kompanija počeli su da zakazuju sastanke sa direktorima Boinga kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo nedostatkom kontrole kvaliteta proizvodnje i manjom proizvodnjom aviona 737 Mak od očekivane. Sastanci su trebali uključiti Kelnera i jednog ili više drugih članova odbora.

Kelner je mesecima obećavao investitorima, klijentima avio-kompanija i široj javnosti da će Boing staviti pod kontrolu svoje bezbrojne probleme sa kvalitetom.

Kelner je imenovan na glavno mesto krajem 2019. i preuzeo je kormilo u Boingu početkom 2020. nakon što je kompanija smenila svog prethodnog izvršnog direktora, Denisa Muilenburga, zbog njegovog lošeg suočavanja sa posledicama dva smrtonosna pada aviona 737 Mak.

(Biznis Telegraf/CNBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>