• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Đedović: Razgovarali smo sa našim naučnicima u Parizu o nuklearnim reaktorima

D. J.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je navela, bilo kakav razvoj treba da traje barem šest godina pre izgradnje,

  • 0
Dubravka Đedović Handanović, EPS Foto: Emilija Jovanović/MRE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas završne radove na gradilištu postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani Nikola Tesla A i najavila da će radovi biti završeni do kraja marta, kao i da se u aprilu očekuje poseta delegacije Japana, koja je bila uključena u finansiranje projekta.

-Ovo je najveći ekološki projekat u Evropi i treći u svetu. Uloženo je oko 215 milona evra - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da su u projektu učestvovala i dva srpska instituta - Mihajlo Pupin i Nikola Tesla.

- Oni su uradili celu elektroniku i digitalizaciju, kao i kontrolu hardvera i softvera - naglasila je Đedović Handanović.

Kako je navela, emisija sumpor-dioksida će se, zahvaljujući ovom postrojenju, smanjiti za 10 do 15 puta.

- Praškaste materije će biti u okviru evropskih standarda i naših zakona. Ovaj projekat ima izuzetan značaj za Obrenovac i okolinu, posebno Beograd - rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, završeno je 70 odsto radova na odsumporavanju na TENT-u B.

-U toku sledeće godine trebalo bi da bude skroz kompletirano - proučila je ministarka.

Istakla je da će na taj način biti sprovedene sve ekološke mere u našim termoelektranama gde će se energija proizvoditi po najvišim standardima.

- Uspeli smo da u okviru postojeće termoelektrane koja datira od 70-ih godina sagradimo novo postrojenje. Ovim produžavamo ekološki vek termoelektrane - kazala je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da će dodatni prihodi doći i od nus proizvoda, kao što je gips. Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković rekao je da je ovo postrojenje već u 24-časovnom radu sa efektima smanjena sumpor-dioksida na nivou od 10 odsto.

- To će doprineti zaštiti životne sredine i čistijem vazduhu. Tehnologija proces podrazumeva da se sumpor-dioksid tehnologijom vlažnog procesa i korišćenjem krečnjaka preradi u gips, koji je kao nus proizvod značaja za građevinarstvo. Završili smo kompletno ispitivanje jednog apsorbera i pouzdanosti njegovog rada, a u toku su ispitivanja drugo apsorbera - kazao je Živković.

Prema njegovim rečima, plan je da se to ispitivanje završi u naredna tri dana.

- Time se stvaraju uslovi za trajni rad postrojenja, kao i da ostali blokovi mogu nesmetano da rade zadovoljavajući sve mere zaštite životne sredine - poručio je Živković.

Ministarka je u obilasku TENT-a A bila sa vršiocem dužnosti generalnog direktora EPS- Dušanom Živkovićem, predsednikom opštine Obrenovac Milošem Stanojevićem i predstavnicima izvođača radova.

Projekat odsumporavanja u TENT A sprovodi se uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju, a izvođač je japanska kompanija Micubiši.

Ministarka rudarstva i energetike je povodom najave predsednik Aleksandra Vučića o ukidanju moratorijum na proizvodnju nuklearne energije, istakla da su već započeti razgovori sa našim stručnjacima u Parizu o izgradnji malih nuklearnih reaktora.

Ministarka je istakla da nam je najbitnije da sada stvorimo znanje kroz obrazovni sistem.

Kaže da imamo stručnjake u Institutu Vinča koji su po tom pitanju već razgovarali sa srpskim naučnicima u Parizu.

- Pokušavamo da skupimo naše znanje, ali to je dug proces. Pričamo o 2040. ili 2039. ako bismo sada počeli da radimo na tome - rekla je Đedović Handanović.

Kako je navela, bilo kakav razvoj treba da traje barem šest godina pre izgradnje, kao i da je pitanje finansiranja jako bitno.

- Zbog toga je predsednik i bio na Samitu nuklearne energije u Briselu, ali i da vidimo kakva je to tehnologija nama potrebna. Amerikanci napreduju sa jednom tehnologijom, Francuzi sa drugom, Englezi sa trećom - rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, moramo da razmišljamo o baznoj energiji ukoliko nam je cilj da izađemo iz uglja.

- Gas, kao fosilno gorivo, postaje sve teži za finansiranje u budućnosti, a nuklearne elektrane su neka vrsta zelene energije, jer ne emituje fosilna goriva - kazala je Đedović Handanović.

Kako je navela, s obzirom da nuklearna energija zahteva skupu tehnologiju, neophodno je učešće države u finansiranju proizvodnje ove vrste energije.

Kada je reč o ukidanju moratorijuma, ministarka kaže da to zavisi od tempa razvoja projekta odnosno od stvaranja neophodnih preduslova za sam projekat.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>