• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ogromno nezadovoljstvo: Veliki protest poljoprivrednika nastavio se danas u Briselu

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Poljoprivrednici su očajni. Ne dolazimo ovde zbog naše zabave. Situacija za farmere u Evropi je zaista loša"

  • 0
Protest u Briselu Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Poljoprivrednici su danas ponovo izašli na proteste u Briselu i traktorima blokirali nekoliko pristupnih puteva oko evropskih institucija.

Kako prenosi Politiko, farmeri su gađali policajce jajima, palili gomile sena i guma, trubili i palili petarde, ali su demonstracije ipak bile nešto mirnije nego februarski protesti kada je došlo do sukoba sa policijom.

U demonstracijama su učestvovali članovi Federacije mladih farmera (FJA) i levičarske Ujedinjene federacije uzgajivača i poljoprivrednih grupa (FUGEA) koja je partner organizacije Evropske koordinacije Via Campesina (ECVC).

- Poljoprivrednici su očajni. Ne dolazimo ovde zbog naše zabave. Situacija za farmere u Evropi je zaista loša- rekao je za Politiko član odbora ECVC-a, Leonardo van den Berg.

Farmeri širom Evrope već mesecima protestuju protiv birokratije Evropske unije, globalnih trgovinskih sporazuma i novih ekoloških zahteva u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) EU.

- Mi smo i danas ovde jer mislimo da je važno zadržati pritisak i nadam se da će sada konačno poslušati naše zahteve-  dodao je van den Berg.

Demonstranti, između ostalog, zahtevaju fer cene poljoprivrednih proizvoda, prekid sporazuma o slobodnoj trgovini i reformu Zajedničke poljoprivredne politike.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>