• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Problemi ne prestaju da prate dansku kompaniju: Pre kolizije sa mostom, brodovi im bili na meti pirata i Huta?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Maersk navodi da aktivnost pirata košta kompaniju 100 miliona dolara godišnje

  • 0
maersk Foto: Shutterstock

Kontejnerski brod koji je rano juče udario u most u američkom gradu Baltimoru i izazvao njegovo rušenje iznajmila je danska transportna kompanija Maersk. U trenutku nesreće brod je bio pun i prevozio je teret kupaca danske kompanije.

Međutim, ovo nije prvi put da se Maersk suočava sa velikim izazovom.

Osmog aprila 2009. godine brod Maersk Alabama je napadnut i otet od strane somalijskih pirata. Brod je plovio pod zastavom SAD i u trenutku incidenta na njemu se nalazilo 20 američkih građana. Mediji su tada preneli da se veruje da je to bilo prvo uzimanje američkih mornara za taoce u poslednjih 200 godina.

Brod je bio na putu ka Mombasi i prevozio je 232 kontejnera sa hranom namenjene kao pomoć Somaliji i Ugandi. Drama je završena 12. aprila uz pomoć američke mornarice.

Kompanija Maersk je potom objavila da aktivnost pirata košta kompaniju 100 milion dolara godišnje. Trošak nastaje usled dužih ruta i pojačane brzine posebno uz obalu Istočne Afrike.

Američka centralna komanda objavila je vest na svom profilu na društvenoj mreži X da je 30. decembra 2023. godine u Crvenom moru napadnut brod Maersk Hangzhou. Brod je plovio pod zastavom Singapura kada je pogođen raketom sa kopna. Nije pretrpeo veliku štetu i nije bilo povređenih. Četiri broda su napala Maersk Hangzhou i krenula da razmenjuju vatru u pokušaju da se ukrcaju na plovilo. Američka vojska se odazvala pozivu u pomoć i potopila tri broda na kojima su se nalazili napadači, usmrtivši ih sve. Četvrti brod je uspeo da pobegne.

Posle ovog događaja Maerks je pauzirao korišćenje ovog plovnog puta na 48 sati.

Huti militanti su u utorak saopštili da su izvršili šest napada na brodove dronovima i projektilima u poslednja 72 sata u Adenskom zalivu i Crvenom moru. Oni su rekli da su napali Maersk Saratoga ali danska kompanija negira da je njihovo plovilo bilo napadnuto, preneo je Rojters.

- Možemo da potvrdimo da brod nije prijavio takav incident, i da trenutno bezbedno nastavlja svoj uobičajeni put daleko od pomenute lokacije - navodi se u saopštenju kompanije.

Posle nesreće u Baltimoru cena akcija Maerska je pala je za 3,2 odsto u 10:19 po griničkom srednjem vremenu preneo je Jahu Fajnens. Nekoliko sati kasnije u Si-En-Bi-Si je preneo da su akcije pale za ukupno 6.5 odsto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>