• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve veća razlika između bogatih i siromašnih država u Evropskoj uniji

A. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bruto domaći proizvod u Evropi je prošle godine varirao od 36 procenata ispod proseka EU do 140 procenata iznad njega. Najniži je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu

  • 1
Evro statistika Foto: Shutterstock/Song_about_summer

Prema poslednjim podacima evropskog statističkog zavoda Eurostat visina BDP po stanovniku unutar Evropske unije značajno varira. Najviši nivo među 27 zemalja članica u 2023. godini imale su Luksemburg i Irska, koje su nadmašile EU prosek za 140, odnosno 112 procenata. Dok su se sa druge strane lestvice našle Bugarska, Grčka, Letonija i Slovačka.

Sa značajnim zaostatkom slede Holandija (30 procenata iznad proseka), Danska (28 procenata iznad proseka), Austrija (23 procenta), Švedska i Belgija (obe 17 % iznad proseka), kao i Nemačka (15 procenata iznad proseka), navodi slovenački portal 24ur.

Visoki brojevi u Luksemburgu, prema mišljenju statističara, rezultat su činjenice da je u zemlji zaposlen veliki broj stranaca koji doprinose njenom BDP-u, ali nisu njeni rezidenti i njihova potrošnja se evidentira u "brojkama" zemalja u kojima imaju stalno prebivalište.

Visok nivo BDP-a po stanovniku u Irskoj delimično se može objasniti prisustvom velikih multinacionalnih kompanija sa intelektualnom svojinom.

Na drugom kraju lestvice, najniži BDP po stanovniku zabeležile su Bugarska (36 procenata ispod proseka), Grčka (33 procenata ispod proseka), Letonija (29 procenata ispod proseka) i Slovačka (27 procenata ispod proseka).

Slovenija je prošle godine, prema prvoj proceni, poboljšala svoj položaj na lestvici za jedan procenat i zaostaje za prosekom EU, isto kao i Češka, za devet procenata.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    31. mart 2024 | 10:23

    ZATO SVAJCARCI NA REFERENDUMU NEZELE U EU I BRISELSKU BIROKRATIJU !!! IMAMO NEOPOREDIVO BOLJI STANDARD OD NEMACA KOJI DOLAZE MASOVNO I TRAZE POSAO U SVAJCARSKOJ!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>