• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi pravilnik o bolovanju usvojen u Republici Srpskoj: Evo kakve su izmene i šta to znači

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novim pravilnikom je precizirano u kojim slučajevima porodični lekar može da sam propiše bolovanje, a u kojim slučajevima je neophodno mišljenje lekara specijaliste

  • 1
Prehlada, bolovanje Foto: Shutterstock

Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske usvojio je novi pravilnik o postupku utvrđivanja privremene spriječenosti za rad s ciljem dodatnog unapređenja oblasti bolovanja i kako bi eventualne zloupotrebe ovog prava bile svedene na minimum.

Novim pravilnikom jasno je precizirano u kojim slučajevima porodični lekar može da sam propiše bolovanje, za bolovanja do 30 dana, a u kojim slučajevima je neophodno mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa Fondom, saopšteno je iz ove ustanove a prenele su Nezavisne Novine.

Fond je uvažio i sugestije poslodavaca koje se odnose na preciznije ostvarivanje prava na bolovanje za dijagnoze za koje je predviđena maksimalna dužina bolovanja u ukupnom trajanju od 28 dana.

Iz Fonda su pojasnili da, ukoliko osiguranik u periodu od šest meseci zbog ovih dijagnoza bude na bolovanju više od 45 dana, kod ponovnog otvaranja bolovanja potrebno je da porodični lekar osiguranika uputi na prvostepenu komisiju.

Novi pravilnik, između ostalog, definiše da ukoliko se ispostavi potreba za daljim lečenjem, po istoj dijagnozi, nakon šest dana od zaključivanja bolovanja porodični lekar će osiguranika odmah uputiti na prvostepenu komisiju radi ocene potrebe za ponovnom privremenom sprečenošću za rad.

Isto tako, porodični lekari mogu da prekinu bolovanje i pre isteka roka koji je utvrdila prvostepena komisija ukoliko procene da se zdravstveno stanje poboljšalo, što se odnosi i na prvostepenu komisiju, koja isto može da prekine bolovanje i pre roka koji je predložio lekar specijalista odgovorajuće grane medicine.

Pravilnik i dalje propisuje konkretne mehanizme kontrole bolovanja, poput vanredne ocene koji imaju za cilj da spreče pokušaj bilo kakve zloupotrebe ovog prava u praksi, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da i dalje ostaje obaveza koja je propisana Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju o javljanju porodičnom lekaru svakih 15 dana dok je osiguranik na bolovanju, izuzev bolničkog lečenja.

- U slučaju da se osiguranik ne javi, porodični lekar daje ocenu da je sposoban za rad- naveli su iz Fonda.

Osiguranik ima pravo na žalbu u slučaju da nije zadovoljan ocjenom prvostepene komisije koja je nadležna za propisivanje bolovanja dužih od 30 dana, kao i mogućnost prigovora na ocjenu porodičnog ljekara kada je riječ o ocjeni bolovanja, i to u roku od 24 časa od date ocjene nadležnoj prvostepenoj komisiji za ocjenu bolovanja.

-Suština svih izmena je da preciznim definisanjem pojednostavimo primenu propisa u praksi, ali i da svaka eventualna zloupotreba prava bude uočena pravovremeno i sprečena- istakli su u Fondu.

Iz Fonda su naveli da su prvi put lekari zaposleni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i komisijama za ocene bolovanja bili članovi radne grupe koja je pripremala Pravilnik, što potvrđuje nameru Fonda da u sva normativna rešenja uključuje i zdravstvene ustanove, kako bi partnerski unapredili primenu ovog prava u praksi.

U Fondu su podsetili da bolovanja do 30 dana propisuju lekari porodične medicine, a bolovanja duža od 30 dana su u nadležnosti prvostepene komisije.

Novi pravilnik stupa na snagu osmog dana od objave u "Službenom glasniku Republike Srpske".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drago

    31. mart 2024 | 13:31

    Sta ima poslodavac sa bolesnim radnikom da se uvaze njihove sugestije? Sramota da se bolesnim ljudima zakljucuje bolovanje, a svako malo slusamo na sredstvima infirmisanja, da odredjeno lice koje se dovodi u vezu sa nekim kriminalnim dogadjajem ode i otvori bolovanje, kako je to moguce? Da navedem primjer, za saniranje mog obolenja su bile potrebne inekcije, ali mi porodicna doktorica nije htjela otvoriti bolovanje i na poslu kada me je vidio gazda kako se krecem i da ne mogu da obavljam predvidjene poslove kako treba, rekao mi je da ce mi dati otkaz, jer njega ne interesuje zbog cega mi doktorica nije otvorila bolovanje, na ovak nacin samo dovodim i sebe i druge u opasnu situaciju od tezih povreda. Mozda bi najbolje bilo da sam dobio otkaz i sve ovo rijesio na sudu u svoju korist. Samo tuzba.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>