• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kineski imovinski gigant suspendovao trgovinu svojim akcijama u Hong Kongu: Pokrenuta peticija za likvidaciju

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija je u petak prijavila pad svog godišnjeg profita za više od 50%

  • 0
Hong Kong, luka Viktorija Foto: Pixabay/imagedragon

Kineski investitor Countri Garden suspendovao je trgovinu svojim akcijama na berzi u Hong Kongu nakon odlaganja objavljivanja godišnjih finansijskih rezultata. Kompanija je prošle nedelje rekla da joj je potrebno više vremena za prikupljanje informacija dok restrukturira svoje dugove.

Kako se navodi, prošle godine je kompanija propustila da plati svoj inostrani dug i suočava se sa peticijom za likvidaciju. U januaru je sud u Hongkongu naložio likvidaciju rivalskom gigantu za nekretnine China Evergrande.

- Zbog kontinuirane volatilnosti industrije, radno okruženje sa kojim se Grupa suočava postaje sve složenije - naveli su iz kompanije.

Prvo ročište za peticiju za likvidaciju Countri Garden-a, koju je podneo Ever Credit Ltd, zakazano je za 17. maj. Ever Credit je jedinica kompanije Kingboard Holdings, proizvođača laminata i investitora u nekretnine.

Suspenzija akcija Countri Garden-a usledila je pošto je berza u Hong Kongu ponovo otvorena posle uskršnjeg vikenda. Takođe u utorak, akcije kineske kompanije za razvoj nekretnina koju podržava država China Vanke pale su na rekordno nizak nivo.

Kompanija je u petak prijavila pad svog godišnjeg profita za više od 50% i rekla investitorima da ima za cilj da poveća svoj novčani tok smanjenjem duga u naredne dve godine. Kineska industrija nekretnina suočava se sa velikim finansijskim pritiskom od 2021. godine kada je vlada uvela mere za suzbijanje iznosa koji bi veliki investitori mogli da pozajme.

Nekoliko velikih kineskih investitora za nekretnine, uključujući Evergrande i Countri Garden, u poslednjih nekoliko godina nisu platili svoje dugove. Problemi na tržištu nekretnina u zemlji imaju veliki uticaj jer ovaj sektor čini oko trećinu privrede.

Peking je najavio različite mere u pokušaju da poveća potražnju za stambenim zgradama, prenosi BBC.

Prošlog meseca, državni regulator za finansijska tržišta optužio je Evergrande i njegovog osnivača, Hui Ka Iana, da su povećali prihode za 78 milijardi dolara (62,2 milijarde funti) u dve godine pre nego što je firma neisplatila dug.

Kompanija Hengda Real Estate je kažnjena sa 583,5 miliona dolara, dok se Hui suočava sa doživotnom zabranom ulaska na kineska finansijska tržišta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>