• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Biti muzičar postaje sve teže: Zbog velikih troškova viza, umetnici sve ređe odlaze u SAD

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američka ambasada kaže da se suočava sa rastućim troškovima što utiče na cenu vize

  • 0
Muzika, muzička industrija Foto: Shutterstock/Nejron Photo

Za mnoge muzičare, postići uspeh u industriji znači ostvariti uspeh u SAD. Ali, neki umetnici kažu da gube novac odlaskom na turneju zbog sve većih troškova dobijanja vize.

Izvođači u inostranstvu i pomoćno osoblje sa kojima putuju moraju da podnesu zahtev za posebne vrste viza za profesionalne umetnike i zabavljače. Od aprila, troškovi su se u nekim slučajevima više nego udvostručili na preko 1.000 dolara (800 funti) po osobi - i to pre dodatnih naknada, prenosi Bi- Bi- Si (BBC).

Američka ambasada je rekla za BBC da ne zarađuje od naplate viza i da je povećanje cena nastalo usled povećanja troškova izdavanja istih.

Ali umetnici poput irske kantautorke CMAT-a kažu da je čak i pre uspona, odlazak u SAD bio „izuzetno skup” i da sada rizikuje da bude isključen za neke muzičare.

- Svaki put kada odem tamo, gubim novac. Nikada ne zarađujemo novac, to više nije mogućnost. Imam sreće što sam sada potpisala ugovor i izdala sam dva albuma tako da mogu da priuštim da izgubim novac odlaskom u Ameriku- kaže ona.

Ali CMAT, čije je pravo ime Kiara Mari-Alice Tompson, boji se da manje poznati umetnici koji pokušavaju da se probiju neće biti te sreće.

- Sada je mnogo teže nego što bi mi bilo pre pet godina da se uđe na ista vrata. To je užasno a zaista je važno tržište za razbijanje, posebno ako ste, kao ja, Irkinja koja se bavi kantri muzikom - kaže ona.

Menadžer turneje Nathalie Candel takođe brine da će sve veći troškovi odbiti umetnike da putuju u SAD, za koje se slaže da su i dalje zaista važno tržište.

-Postoji toliko legendarnih mesta i festivala, svih ovih kasnovečernjih TV emisija u kojima je muzika. Industrija se toliko promenila u poslednjih nekoliko decenija, jer ste nekada kao muzičar mogli da zarađujete za život od prodaje ploča, a to više nije slučaj - kaže ona.

- Dakle, turneje su jednostavno super, super važne. To omogućava umetniku da napravi karijeru-  dodaje.

Postoje dve vrste viza za koje će umetnici verovatno morati da apliciraju – vize O ili P – u zavisnosti od toga da li ste solo umetnik sa „izuzetnim sposobnostima“ ili bend „međunarodnog renomea“.

Pre promena, obe vize su koštale 460 dolara. Nove cene variraju u zavisnosti od faktora kao što su sa kim će umetnici raditi kada stignu u SAD, ali mogu biti više od 1.000 dolara.

Dodatni troškovi kao što su pravni troškovi i naknade za obradu mogu dodati ukupnom trošku.

Američka ambasada kaže da se suočava sa rastućim troškovima za stvari poput stanarine, osoblja i tehnologije koju koristi, kao i sa zaostatkom u obradi aplikacija nakon pandemije Covid-19.

Obrada aplikacija traje duže kao rezultat tog zaostatka, što je dovelo do toga da neki umetnici plate do 2.805 dolara dodatnih naknada kako bi ubrzali proces.

(Telgraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>