• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na njegovoj palubi Tito je ugostio Gadafija, Čerčila i mnoge druge: Uskoro bi mogao da bude otvoren za javnost

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brod, koji je izvorno napravljen da prevozi tropsko voće, a “preživeo” je gađanje torpedom, potapanje, pa čak i boravak na 22 metara dubine pune tri godine uskoro bi mogao da bude otvoren za posetioce

  • 0
Brod Galeb, Kraljevica Foto: Shutterstock

Prvo je vozio banane, onda meso, pa mine. Naposletku bio je brod Josipa Broza Tita, na kom je lično nekadašnji doživotni predsednik SFR Jugoslavije ugostio Hajla Selasija, Jasera Arafata, Muamara el Gadafija, Vinstona Čerčila, Fidela Kastra, Indiru Gandi, Leonida Brežnjeva, Nikitu Hruščova i naposletku Nehrua i Nasera jer upravo se na Galebu rodila ideja Nesvrstanih.

Brod, koji je izvorno napravljen da prevozi tropsko voće, a “preživeo” je gađanje torpedom, potapanje, pa čak i boravak na 22 metara dubine pune tri godine uskoro bi mogao da bude otvoren za posetioce. Iz grada Rijeka, u čijem je vlasništvu od 2009. godine, pričaju kada bi to konačno moglo da se desi i šta će sve biti u ponudi za posetioce.

Kako piše hrvatski portal Večernji list, pre 15 godina počeli su planovi za prenamenu Galeba u muzej, odnosno neki vid ugostiteljskog objekta, ali se do sada niko nije odazvao na javne pozive.

- Završetak remonta i rekonstrukcije broda Galeb, zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske u prvi brod muzej u Hrvatskoj, koji se odvija u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici, planiran je za kraj maja. Istovremeno, u toku je i postupak javne nabavke za opremanje muzejske postavke broda, koja će se sprovoditi po projektu nagrađivanog dizajnera Nikoline Jelavić-Mitrović.

Takođe, Muzej grada Rijeke završio je restauraciju originalnog nameštaja koji će biti vraćen na brod. Naime, sav postojeći brodski nameštaj biće deo muzejske postavke, koji će sadržati foto i video materijal, kopije dokumentacije o izgradnji i istoriji broda, arhivu članaka, knjiga i drugih pisanih priloga, video zapise o izgradnji i istoriji broda. iskustva posetilaca i korisnika koji su živeli i radili na brodu.

Uz pomoć multimedijalnih sadržaja, posetiocima će biti predstavljena bogata istorija broda i pružiti jedinstven doživljaj boravka na brodu. Nakon završetka radova na remontu i rekonstrukciji, planirano je da brod bude u brodogradilištu još četiri meseca, gde će brod biti opremljen muzejskom postavkom. U toku je i tender za zakup komercijalnog dela Galeba, koji će biti raspisan nakon završetka projektovanja sistema odvodnje otpadnih voda sa broda i njegovog priključenja na javnu odvodnju, što će zainteresovanima dodatno olakšati odluku.

Na brodu, koji će biti usidren u luci, u strogom centru Rijeke, biće im na raspolaganju oko hiljadu kvadrata prostora - a odvodnja će biti rešena pre dolaska zakupaca, kažu u gradu Rijeci, iz kog dodaju da je još potrebno obaviti radove na pripremi broda za privez na riječkom lukobranu, izraditi i postaviti pristupne rampe za osobe smanjene pokretljivosti, te izvršiti prijem zaposlenih i brodske posade - poručuju iz Grada i dodaju da izsvih navedenih razloga očekuju da će brod muzej Galeb biti u funkciji krajem 2024. godine.

Procena ukupnih troškova puštanja broda u funkciju je oko 13 miliona evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>