• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ko ih šiša": Frizeri u Hrvatskoj zahtevaju smanjenje PDV, traže stav političkih stranaka

A. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvatska ima najveću stopu PDV-a na frizerske usluge u regionu i drugu najveću u Evropi: 25%. Čak 50 odsto prihoda u salonima otpada na plate

  • 0
frizura, šišanje, muško šišanje, muška frizura Foto: Pixabay

"Ne tražimo nešto što je nerealno, niti nešto što nije usklađeno s Evropskom unijom i njenim smernicama. Samo nam smanjite PDV", traže od vlasti u Zagrebu - hrvatski frizeri.

Hrvatska ima najveću stopu PDV-a na frizerske usluge u regionu i drugu najveću u Evropi: 25%. U proteklih nekoliko godina, grupa vlasnika frizerskih salona već je tražila od vlade i Ministarstva finansija uvođenje niže stope PDV-a od 13 posto, ali bez uspeha.

Sada hrvatske frizere zanima da li političke stranke u svojim programima jasan plan poreskog rasterećenja "intenzivnog rada rukama" i smanjenje PDV-a na frizerske usluge s 25 na 13 posto, piše hrvatski portal Index.

- Izgleda da su političke stranke zaboravile na značajnu ulogu koju ovi mali preduzetnici igraju u društvu. Zato pozivamo sve stranke da jasno iznesu svoje stavove i planove o smanjenju PDV-a na frizerske usluge. Hoće li se usuditi da olakšaju ovaj teret i time podstaknu rast i razvoj ne samo frizerskih salona već i šire ekonomije? - pitaju frizeri.

Smatraju da bi smanjenje PDV-a na 13 posto omogućilo stabilnost i dalji napredak, posebno za salone koji su blizu praga za ulazak u sistem PDV-a, olakšavajući im prelaz bez značajnog povećanja cena. Po rešenju koje je stupilo na snagu 1. januara ove godine, svi mali preduzetnici (uključujući i frizere), koji imaju promet veći od 40.000 evra na godišnjem nivou - ulaze u sistem poreza na dodatu vrednost.

Vlasnici salona dodaju da se u frizerskoj industriji prosečno 50 posto neto prihoda troši na plate pa bi smanjenje stope na 13 posto automatski značilo veći neto prihod i veća izdvajanja za plate, a samim tim i smanjenje "sive zone" koja je, kako tvrde, konstantno u porastu umesto u opadanju.

U sistemu fiskalizacije je 9.185 frizerskih salona i salona za negu i lepotu, od kojih je samo 709 ili 7.7 posto - u sistemu PDV-a na dan 31. decembra prošle godine.

U proteklih deset godina broj salona u sistemu fiskalizacije povećao se za 62.4 posto, dok se broj salona u sistemu PDV-a povećao samo za 4.8 posto, a to je, navode vlasnici salona, jasan znak da država ne stimuliše frizere da uđu u sistem PDV.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>