• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kina je, posle Nemačke, najvažniji ekonomski partner Srbije: Održavaju se i grade odnosi sa partnerima iz EU

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas će se u Beogradu održati sastanak mešovitog komiteta Srbije i Kine

  • 1
Tomislav Momirović Foto: TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ/ bs

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da nijedna država u regionu i Evropi nema nivo saradnje i poverenja kakav je između Srbije i Kine, kao i da je Kina posle Nemačke najvažniji ekonomski partner Srbije.

On je u razgovoru za RTS rekao da je prošlogodišnji izvoz u Kinu bio između milijardu i 200 miliona dolara, ali da je cilj povećanje trgovinske razmene.

- Kina je nama danas drugi najvažniji ekonomski partner posle Nemačke, koja je najveća i najmoćnija ekonomija Evropske unije. Ali Kina je u poslednjih deset godina neverovatno porasla - ocenio je Momirović.

Istakao je da su danas motori razvoja RTB Bor i železara u Smederevu, koje su preuzele kineske kompanije, kao i da su sa kineskim partnerima izgrađeni i autoputevi i brza pruga između Beograda i Novog Sada.

Danas se u Beogradu održava sastanak mešovitog komiteta Srbije i Kine, a Momirović je naveo da će se na sastanku otvoriti široka paleta tema – turizam, infrastruktura, trgovina, digitalna ekonomija i nove tehnologije.

Momirović je dodao da će se na današnjem sastanku razgovarati i o Ekspu 2027. i da je to najvažniji projekat za Srbiju u naredne tri godine.

- Želimo da se predstavimo na najvišem nivou, da predstavimo Srbiju u najboljem svetlu. Kineske kompanije su, bez ikakve sumnje, partneri u izgradnji sajamskog kompleksa. Ali mi želimo da se Kina predstavi na jedan drugačiji način - naglasio je ministar.

Govoreći o odnosima s Francuskom, Momirović je naglasio da se na osnovu posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu, može videti koliko su dobri odnosi sa Francuskom.

- Način na koji je predsednik primljen, potpuno novi koncept i pristup ratnom vazduhoplovstvu, to otvara jednu potpuno novu perspektivu - rekao je Momirović.

Kako je naveo, imamo dobre odnose sa Kinom, ali održavamo i gradimo na potpuno novim osnovama odnose sa našim partnerima iz EU, pogotovo sa Francuskom.

Ministar je juče uputio pismo svim ministrima trgovine zemalja Evropske unije, Velike Britanije, SAD i CEFTA u kome je po treći put za godinu dana upozorio da je i dalje na snazi zabrana trgovinom srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije.

- To je treći put da ja pišem u poslednjih godinu dana. Mi imamo jednu politiku koja potpuno odudara od prakse EU - zabrana trgovine robom na etničkoj osnovi. Mi imamo situaciju da institucije te kvazidržave koriste svoju moć i snagu da proteraju stanovništvo koje živi tamo vekovima. Mi se zaista svaki dan borimo da ostvarimo interese za naš narod, da sačuvamo Kosovo i Metohiju -  istakao je Momirović.

Pozvao je ljude da imaju poverenja u politiku i poručio da zajedničkim snagama može da se pobedi teška bitka koja nije od juče.

- Naš narod je dole nepokolebljiv, on je čvrst i zato i ne mogu da ga proteraju i mi nećemo dozvoliti, bićemo jaka podrška našem narodu. Zaštitićemo naše interese - naglasio je Momirović.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    10. april 2024 | 17:15

    SRBIJI JE MESTO U BRIKSU -PROBLEM JE STO IMAMO BOLESNE EU FANATIKE!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>