• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kome ide imovina ako preminuli nije imao naslednike? Advokat kaže: "Ugovor o doživotnom izdržavanju je oboriv"

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zakonski naslednik može da se pojavi bilo kada, poručuje advokat

  • 0
Nasledstvo brat sestra Foto: Pixabay, Shutterstock

Iako je mala verovatnoća da preminuli neće imati naslednika, s obzirom na to da je krug naslednika izuzetno širok, šta se dešava sa zaostavštinom ukoliko zaista ne postoji lice koje bi moglo da bude zakonski naslednik ili prosto nasledstvo ne pripada? Advokat Stefan Savić otkriva šta se u tom slučaja dešava.

- Naslednik ne može da ne postoji. Kao poslednji zakonski naslednik javlja se Republika Srbija. Dakle, u tom slučaju će Republika Srbija naslediti zaostavštinu koja je ostala iza preminulog lica. Naslednik načelno može da se prihvati nasleđa i da se odrekne od nasleđa, dok Republika Srbija ne može da se odrekne jer nakon nje nema nikoga - rekao je Savić, u gostovanju na televiziji Prva.

Advokat isključuje mogućnost pojave nekoga ko nije u bliskom srodstvu sa pokojnikom, a potražuje njegovu imovinu. Kako navodi, to mora da bude isključivo potomak preminulog. Ono što je najbitnije jeste činjenica da zakonski naslednik može da se pojavi bilo kada.

- Pravo na nasleđivanje ne zastareva i bitno je jedino da taj naslednik koji se pojavi prvo vidi da li je vođena ostavina, postupak koji se vodi nakon smrti ostavioca, i ako je vođenje ostavine završeno onda će ga sud uputiti na parnični postupak kako bi ostvario prava koja smatra da ima - istakao je advokat.

U slučaju da se niko od naslednika ne pojavi u određenom periodu, Republika Srbija preuzima imovinu.

- Republika Srbija preuzima imovinu i to rešenje će biti pravno osnaženo. U tom smislu ne postoji vanredni 'pravni lek' da neko dokaže da je drugačije. Ipak, zakonodavac je odredio da s obzirom da se radi o ostavinskom postupku koji je regulisan Zakonom o vanparničnom postupku, pored toga što je neko došao i izjavio da je on naslednik i da smatra da mu pripada deo nasleđa, uputiće ga na parnični postupak. U tom slučaju će taj neko tužiti Republiku Srbiju, dokazivati da je on naslednik i da je trebalo da bude pozvan ili da nasledi zaostavštinu - pojašnjava Savić.

Iako ovaj postupak mnoge plaši, prema rečima advokata, ljudi nikako ne treba da strahuju od navedenog postupka jer je on jedini i sasvim normalan put za dobijanje imovine, ukoliko nam ona zaista pripada, poručuje u gostovanju na Prvoj televiziji, a prenosi Mondo.

- Ako se ne zna ko je naslednik, sud će u ostavinskom postupku u 'Službenom glasniku' Republike Srbije dati oglas da se traži naslednik i taj oglas će trajati godinu dana. Ako se naslednik ne javi u tom periodu sud će morati da presudi. Ukoliko je pogrešno odlučio postoji mogućnost da tužbom prema Republici Srbiji on ispravi svoju grešku -  pojašnjava Savić.

Koliko traju ostavinske rasprave?

Iako je postupak ostavinske rasprave nekad je trajao godinama, u poslednje vreme se znatno ubrzao.

- Sada je javnim beležnicima poveren taj postupak, što je dobro zakonsko rešenje s obzirom da javni beležnici rade mnogo brže nego sudovi. Javni beležnik isto tako može da donese rešenje o nasleđivanju, može da sastavi smrtovnicu. Dakle, on vodi ostavinski postupak kao i sud - istakao je advokat.

Šta ako niste bili u braku?

Kada su u pitanju deca iz vanbračne zajednice, ona imaju ista prava nasleđivanja kao i deca iz braka. Ipak, to nije slučaj sa vanbračnim partnerima.

- Vanbračni partner i bračni drug ne ostvaruju ista prava. Dakle, supružnik ima pravo da nasledi, dok vanbračni partner nema pravo da nasledi, to je jedna specifičnost - rekao je Savić.

Međutim, vanbračni partneri lako mogu da osiguraju svog vanbračnog partnera, tako što će sastaviti testament i na taj način dodeliti svoju imovinu.

Da li je testament oboriv?

Prema rečima advokata, testament nije lako oboriti ukoliko je on sastavljen na valjan način. Nakon smrti Slađane Milošević u javnosti je pokrenuto pitanje o tome kako će se podeliti njeno nasledstvo, s obzirom na to da nije imala decu. Kako su pojedini mediji preneli, imovina Miloševićeve pripašće njenoj braći, dok je testamentom deo nasledstva ostavila ženi koja je usvojila njenog psa. Povodom toga, advokat se na trenutak osvrnuo na pojedine prakse i zakonske odredbe koje postoje u svetu.

- Pored slučaja Slađane Milošević, imamo i jedan primer na Zapadu. Karl Lagerfild je svojoj mački ostavio nasledstvo. SAD su od 2005. godine dozvolile da uz pomoć instituta 'trast', tako se zove u anglosaksonskom pravu, da ostavilac ostavi svom kućnom ljubimcu određenu zaostavštinu. Isto tako od 2018. godine, u istoj državi, prilikom razvoda braka supružnicima se dodeljuje na starateljstvo kućni ljubimac - ispričao je Savić.

Sve češće se potpisuju ovi ugovori

Advokat pojašnjava da se sve više sklapaju ugovori o doživotnom izdržavanju.

- To je ugovor između dva lica kojim jedno lice izdržava drugo lice, a drugi se na taj način zahvaljuje tako što mu nakon svoje smrti ostavlja i određenu nepokretnost. To je specifični institut zato što ona imovina lica koja je ušla u ugovor o doživotnom izdržavaju ne ulazi u zaostavštinu. To znači da se neće raspravljati tokom ostavinskog postupka i zakonski naslednici neće imati pravo na taj deo zaostavštine - objašnjava on.

Iako mnogi misle da ovaj ugovor nije oboriv, advokat pojašnjava drugačije.

- Svaki pravni posao je oboriv ako nije sastavljen na pravno valjan način ili ukoliko postoji neka zabluda, pretnja, prinuda. Niko ne može da vas natera na nešto i da posle ne možete to da ispravite - zaključio je Savić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>