• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U pab Gordona Remzija vredan 13 miliona funti upali skvoteri: Niko ne može da ih izbaci odatle

S. Ž.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Londonski pab Gordona Remzija vredan 13 miliona funti zauzeli skvoteri

  • 1
Londonski pab York & Albany Gordon Remzi Foto-kolaž: Piers Mucklejohn / PA Images / Profimedia, Shutterstock

Grupa od najmanje šest skvotera (beskućnici) zaključala se u gastropabu "York & Albany", a koji je u vlasništvu poznatog britanskog TV kuvara i restoratera Gordona Remzija.

Oni su zamandalili prozore i postavili "pravno upozorenje" u odbranu svog preuzimanja, piše Independent.

Na fotografijama snimljenim pre nego što su prozori zakucani daskama, mogao se videti skvoter kako spava na sofi u baru, okružen otpadom.

Jutros su dva maskirana skvotera u crnim trenerkama, sa rančevima i torbama izašla sa imanja, bežeći od novinara.

U obaveštenju zalepljenom na vratima rečeno je da grupa ima pravo da zauzme mesto, za koje su rekli da nije „stambena zgrada“ i da stoga nije podložna zakonu iz 2012. koji je uveo novi prekršaj "skvotiranja u stanovima".

„Svaki ulazak ili pokušaj ulaska u ove prostorije bez naše dozvole stoga je krivično delo, jer se svako od nas koji je u fizičkom posedu protivi takvom ulasku. Krivično ćemo vas goniti ako pokušate da uđete nasiljem ili pretnjom nasiljem", upozorava se u obaveštenju i napominje da je za pokušaj ulaska zaprećena kazna do šest meseci zatvora i/ili novčana kazna do 5.000 funti.

„Ako želite da nas izvučete, moraćete da podnesete zahtev za posedovanje na Okružnom ili Višem sudu.

Remzi je pozvao policiju u sredu, ali nije mogao da ukloni skvotere.

Zauzimanje nestambene imovine bez dozvole vlasnika samo po sebi nije krivično delo u Velikoj Britaniji, iako policija može da preduzme mere ako se zločini naknadno počine, uključujući oštećenje imovine ili njenu krađu.

„Policija je obaveštena o skvoterima na napuštenom imanju u Parkveju, Ridžent park, NV1 u sredu, 10. aprila. Ovo je građanska stvar i policija nije ovlašćena da pristupi posedu", navodi se u saopštenju Metropoliten policije.

Godine 2007, filmski reditelj Geri Lav kupio je bivšu gostionicu iz devetnaestog veka, koju je zatim iznajmio Remziju na 25 godina sa godišnjom zakupninom od 640.000 funti.

Domaćin i voditelj TV serijala "Paklena kuhinja" bezuspešno je pokušao da se oslobodi zakupa u pravnoj bitci na Višem sudu 2015. godine.

Objekat je stavljen na prodaju krajem prošle godine po ceni od 13 miliona funti.

Prema britanskom zakonu, skvoteri mogu da podnesu zahtev da postanu registrovani vlasnici imovine ako su je koristili neprekidno 10 godina i bili vlasnici sve to vreme, bez dozvole vlasnika. Oni mogu postati legalni vlasnici imovine, ukoliko u roku od 65 dana od podnošenja zahteva, vlasnik ne uloži prigovor.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    13. april 2024 | 17:27

    Nek dodju u Srbiju da zauzmu neciju imovinu...MI NE ZOVEMO POLICIJU SAMI TO RESAVAMO....HAHAHAHA.........GLUPI BRITANCI I AMERI I NJIHOVI ZAKONI....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>