• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cvetković: Važno da se integrišemo u tržište Zapadnog Balkana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema rečima ministra privrede Slobodana Cvetkovića, privreda Srbije je doživela izuzetnu transformaciju u prethodnih 12 godina

  • 0
Slobodan Cvetković Oskar kvaliteta Foto: Ministarstvo privrede

U Novom Sadu je otvorena konferencija "Jedan region-jedno tržište: Korak ka zajedničkom tržištu EU", u prisustvu ministra privrede Slobodana Cvetkovića i ministra unutrašnje i spoljne trgovine Tomislava Momirovića.

Takođe prisustvovali su i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

Prema rečima ministra privrede Slobodana Cvetkovića, privreda Srbije je doživela izuzetnu transformaciju u prethodnih 12 godina.

- Što se tiče Zapadnog Balkana, odnosno inicijative za Open Balkan, jasno je da je centralna država tog procesa Srbija. Sve što se desilo po pitanju direktnih stranih investicija, po pitanju smanjenja broja nezaposlenih, po pitanju kapaciteta privrede i količini proizvedenih proizvoda, Republika Srbija je praktično sama sebi postala tesna. U tom smislu je bitno da se integrišemo u tržište Zapadnog Balkana - rekao je Cvetković.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Momirović rekao je da izazovi koji postoje u Evropi i svetu su veliki.

- Ako se ne budemo držali i stavili fokus na interese naših naroda, da zajednički gradimo ekonomiju celog regiona, mislim da ćemo biti u velikom problemu. Srbija je puno investirala da približi narode na Balkanu i poveže našu ekonomiju, uvek smo želeli da se spojimo i da zajednički gradimo bolju budućnost za sve, mi smo vlada koja snažno podržava privatni sektor i koja snažno veruje u slobodan protok ljudi i roba - kazao je Momirović.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević zahvalio je organizatorima što je ovako važna konferencija održana u Novom Sadu.

- Možemo da istaknemo ono što Vojvodina danas jeste, a Vojvodina danas jeste, uz skori završetak Fruškogorskog koridora, pruge do Subotice i početak radova na osmehu Vojvodine, region koji predvodi celu zemlju - rekao je Ivanišević.

Gradonačelnik Grada Novog Sada Milan Đurić rekao je da je konferencija "Jedan region-jedno tržište" izuzetno značajna za Novi Sad:

- Novi Sad je svakako primer u našoj državi, a i šire u regionu. Grad koji je 2012. imao zatvorene fabrike i veliku stopu nezaposlenih ljudi, danas ima povećanu zaposlenost, gradimo mostove i otvaramo fabrike, kazao je Đurić.

Prema rečima ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca za njih je Srbija regionalni lider.

- Politika predsednika Vučića je uticala na to da je danas Srbija ne samo regionalni lider već i država u koju vredi ulagati. Inostrani partneri procenjuju da je jedna vrsta bezbednosnog rizika eliminisana i da postoji adekvatna politika Vlade Srbije u promociji srpskog tržišta. Srbija pokazuje da je otvorena za saradnju - rekao je Košarac.

Predsedavajuću Konferencije Aleksandar Simurdić dodao je da konferencija pokazuje rezultate ostvarene u prethodnih 12 meseci.

- Nedavno istraživanje o stavovima građana ukazuje na gotovo identične izazove svih zapadnobalkanskih društava i u tom svetlu, ova regionalna integracija može mnogo da ponudi. Jedinstven investicioni i informacioni prostor - kazao je Simurdić.

Tema konferencije je diskutovanje o lokalnom, regionalnom i evropskom zajedništvu, a ovo je osmi put da se održava.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>