• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Konkurs za podršku inovatorima od danas do 31. maja

D. J.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Program nije namenjen neformalnim timovima i projektima koji nisu započeli razvoj proizvoda

  • 0
Srpsko-francuski Inovacioni forum, Jelena Begović Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

U Vladi Srbije danas je predstavljen novi StarTech program "Novi krug do zvezda za inovatore: Više od milion razloga za dobre ideje u Srbiji", koji će biti biti otvoren od danas do 31. maja. U periodu od 15. aprila pa do kraja maja 2024. preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća mogu da konkurišu za bespovratna sredstva u vrednosti do 50.000 dolara, kao i za program ubrzanog razvoja koji ima za cilj da inovatorima olakša put do investicija i tržišta.

Ovaj četvrti po redu konkurs za podršku inovacijama, kako je rečeno na predstavljanju, deo je šestogodišnjeg projekta koji realizuju NALED, Vlada Srbije i kompanije Philip Morris sa ciljem ubrzanog privrednog rasta i transformacije tradicionalne ekonomije u digitalnu, digitalnu, izvozno orjentisanu ekonominu zasnovanu na znanju i inovacijama.

Program nije namenjen neformalnim timovima i projektima koji nisu započeli razvoj proizvoda već se grantom može finansirati razvoj inovacija kroz primenu novih ili znatno poboljšanih proizvoda ili usluga, procesa, kao i marketinških ili poslovnih metoda.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović kazala je da je zahvaljujući saradnji sa kompanijom Philip Morris Vlada Srbije krenula u projekt, odnosno proces razvoja inovacije i digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u Srbiji koji predstavljaju osnova za budući ekonomski razvoj zemlje.

- Startech projekat je definitivno usaglašen sa prioritetima Vlade Srbije, a to su digitalizacija i ubrzan privredni razvoj, koji je zasnovan na kreativnosti, na nauci, na znanju, ali i na inovacijama i na novim tehnologijama - rekla je ona.

Begovićeva je naglasila da je u fokusu Vlade Srbije i povezivanje akademije, naučnih instituta i fakulteta sa privredom, kako bi se unapredio i ubrzao razvoj inovativnih proizvoda i usluga.

Prema njenim rečima, ukupna vrednost ovog projekta je osam miliona evra i tokom prethodna tri ciklusa 82 inovativne kompanije, preduzetnici i male i srednja preduzeća dobila su preko tri miliona evra podrške u obliku bespovratnih sredstava da razviju svoje projektne ideje, da eventualno plasiraju svoje proizvode na domaćem i stranom tržištu što je kako je naglasila dovelo do otvaranja novih radnih mesta.

- Grantovi su do sada bili u vrednosti između 15.000 dolara i 100.000 dolara, a među dobitnicima su bili i neformalni timovi koji su po prvi put osnivali svoje start-up kompanije zahvaljujući ovom projektu - rekla je ministarka.

Begovićeva je navela i da su među dobitnicima bili i fakulteti, kao što je elektrotehnički i biološki, ali i Institut za molekularnu genetiku, genetičko inženjerstvo, biosens institut, kao i Institut za medicinska istraživanja.

- To pokazuje da zaista jednim strateškim pristupom možemo da na neki način gurnemo inovacije koje nastaju u naučnim institutima i da se zaista materializuju u proizvode i usluge - rekla je ona.

Begovićeva je podsetila da je u Srbiji značano unapređen inovacioni sistem i da u zemlji imamo četiri naučno-tehnološka parka koja su mesto za život i razvoj, preko 250 kompanija, a u kojima radi preko 4.500 ljudii koji doprinose ekonomskom razvoju Srbije.

Ona je naglasila da se u proširenje kapaciteta tih parkova ulaže više od 70 miliona evra.

Begovićeva je navela i podatak da u Srbiji sada ima više od 700 startapova što, kako kaže, ukazuje da strateškim planiranjem, delovanjem i saradnjom privatnih kompanija, civilnog sektora i države možemo zaista da unapredimo ovaj ekosistem.

A da smo dosta uradili u toj oblasti, prema rečima ministarke, potvrđuje i podatak da je Srbija na globalnom indeksu inovacija, u 2023. u odnosu na godinu pre, sa 55. pozicije došla na 53. mesto.

- Predstoji nam da pojačamo ulaganje u istraživanje i razvoj u privatnom sektoru, jer nam tu još uvek statistike nisu najbolje, ispod evropskog proseka su, ali mislim da sa ovakvim jednim timom i ovakvim projektima možemo da napravimo i veliki korak napred u tom segmentu - rekla je Begovićeva.

Ona je podsetila i da je njeno ministarstvo u prethodnom periodu pokrenulo registar subjekata inovacione delatnosti i da se sada na jednom mestu, pod okriljem Fonda za inovacionu delatnost, nalaze svi startapovi, odnosno, sva infrastruktura vezana za inovacionu delatnost, od regionalnih inovacionih centara do naučno-tehnoloških parkova.

- Tu se nalaze svi mehanizmi finansijske podrške start-up ekosistemu, kao što su fondovi preduzetničkog kapitala, kao što su 'biznis anđeli' i mislim da ćemo na ovaj način zaista olakšati poslovanje svim start-upima koji se osnivaju u Srbiji - naglasila je Begovićeva.

Kako je kazala programski direktor NALED-a Jelena Bojović za finansijsku podršku, startapima sa inovativnim idejama vrednost grantova je 50.000 dolara uz minimalno 20 odsto učešća korisnika granta, a uslovi su da su startapi i biznisi registrovani od 1.januara 2015. i ne kasnije od 31. decembra 2023.

Za Program ubrzanog razvoja za jačanje veština, prema njenim rečima, važe isti uslovi kao i za finansijsku podršku, ali se ovde ne dodeljuju grantovi, već se obezbeđuje obuka i mentorska podrška.

Bojovićeva je naglasila da se potencijalni kandidati mogu projaviti i za stručnu podršku u primeni biznis plana, naglašavajući da je kopmpletna dokumentacijanza prijavu dostupna na stranici www.startech.org.rs/konkurs2024 .

Direktor korporativnih poslova za region jugoistočne Evrope u kompaniji Philip Morris Ivan Miletić potsetio je da je u Vladi Srbije 2020.godine potpisan Memorandum o razumevanju sa predsednicom vlade Anom Brnabić i da je tada započeo ovaj projekat koji je imao jasan cilj, a to je transformacija domaće ekonomije iz jedne tradicionalne i pretežno interno orijentisane ekonomije u ekonomiju baziranu na znanju, inovacijama i višoj dodatnoj vrednosti.

- Ovako ambiciozan projekat je imao zacrtane ciljeve kao što su pre svega umnožavanje uspešnih inovativnih biznisa u Srbiji, stvaranje boljih uslova za inovatore, ali i pozicioniranje Srbije kao ekonomije koja inovativne biznise podstiče i podržava - rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>