• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

InterConnect - mesto gde se susreću ponuda i tražnja: Svetske kompanije i dobavljači iz Srbije na jednom mestu

Vreme čitanja: oko 5 min.

Sam cilj konferencije jeste da naše firme, ali i preduzeća iz regiona, postanu deo dobavljačkih lanaca velikih evropskih i svetskih kupaca

  • 0
Interconnect, Privredna komora Foto: Telegraf

U saradnji Privredne komore Srbije i kompanije Convestenics, uz podršku Projekta "Velika mala privreda" koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA, danas je organizovana "InterConnect" konferencija koja je na jednom mestu okupila predstavnike 18 međunarodnih i više od 80 domaćih kompanija iz industrija metala, gume, plastike i mašinstva.

Sam cilj konferencije jeste da naše firme, ali i preduzeća iz regiona, postanu deo dobavljačkih lanaca velikih evropskih i svetskih kupaca, o čemu je najpre pričao predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

- Zadovoljstvo mi je da je "InterConnect" prerastao u svojevrsnu platformu koja je možda i najpraktičniji način kako bi srpske kompanije i kompanije Zapadnog Balkana približimo tržištu, i priključimo u lanac dobavljača. Ovo nije odgovor samo "gde će srpske kompanije izvoziti i sa kim će sarađivati", ovo je odgovor na pitanje sa kojim se suočava svetska i evropska ekonomija, a to je priširenje lanaca dobavljača i traženje lokalnih dobavljača. Znate i sami da je logistika pod znakom pitanja zadnjih nekoliko godina, prevoz, i mnoge druge stvari, što sve više komplikuje geopolitičku situaciju - istakao je Marko Čadež.

Predsednik Privredne komore je potom istakao šta je trenutno Srbiji i Zapadnom Balkanu najpotrebnije.

- Mislim da je veoma važno da se Srbija i Zapadni Balkan predstave kao region koji pruža odgovor na pitanje sa kim ćemo sarađivati, ko će biti deo naših lanaca dobavljača, ko su te pouzdane kompanije koje će na vreme, sa pravim kvalitetom i naravno konkurentnom cenom moći da isporučuju opremu, delove opreme, i delove za velike kupce pre svega za EU ali i globalno. Najviše kompanija će ovde biti iz metalne industrije, mašinske industrije, obrada plastike i gume. To su upravo one oblasti koje pre svega u automobilskoj industriji, ali i u mnogim drugim oblastima metalne i mašinske industrije su potrebni kao dobavljači. Mislim da naše kompanije, kao i one iz regiona pored tradicije mogu da pruže i tehnologiju, brzinu, i kvalitet isporuke robe. Na ovaj način mi želimo da približimo i spustimo na zemlju, odnosno na teren poslovnih odnosa ono što je u ovom trenutku najvažnije, a to je da nađemo pravo mesto za našu i regionalnu privredu u okviru evropske ekonomije. To je i najvažnije poruka. Hvala svima koji podržavaju ovu konferenciju jer ovo nisu samo razgovori i nije klasičan poslovni forum, ovo su dogovoreni sastanci, sa dogovorenim kompanijama i vrlo konkretni razgovori. Sutra nam sledi poseta 20 kompanija, od strane 17 kupaca - rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Potom medijima se obratio i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kristofer Hil.

- Zadovoljsvo mi je što sam ovde i što sam deo projekta koji je kao veza između firmi. Kada sam prvi put čuo za taj izraz "mečmejking" nije mi bilo veoma jasno, ali sada u potpunosti jeste. Kada o ovome pričamo, mnogo toga je već rečeno i mnogo je jaka politička dimenzija oko teme približavanja Srbije EU. Činjenica je da će Srbija postati članica EU. Pripreme za ulazak u EU, nisu samo političke već i ekonomske, tako da naš zadatak na ovoj konferenciji je da povežemo firme, proizvodnju mašina i opreme sa kupcima na evropskom tržištu koje su u blizini. Ne radi se o politici, radi se i potrebi danas da se skrati lanac snabdevanja, da firme kojima je potrebna određena mehanizacija sa što kraće udaljenosti to i nabave - rekao je on.

Ambasador je istakao i da s obzirom na to da Srbija ima dobru i dugu tradiciju u mašinskoj industriji važno je i da zemlje u okruženju budu što bolje obaveštene o ponudi.

Matijas Loidold, direktor kompanije Convestenics, istakao je da ono što oni rade kada je u pitanju konferencija je veoma jednostavno, ali i ne tako lako, a razlog jeste to što se na jednom mestu okupljaju i dobavljači i ponuđaći.

- Fokusirani smo na najvažniji sektor u Srbiji, a to je metalska industrija, plastika i guma, kao i oprema i mašine. Izuzetno smo ponosni što možemo da poželimo dobrodošlicu 18 kompanija koje su danas tu, i one su potencijalni kupci. One će danas imati preko 200 sastanaka sa 85 kompanija iz Srbije i regiona. Kao što je već rečeno, kada se na jednom mestu okupljaju dobavljači i ponuđači, to je način da privreda u regionu funkcioniše - rekao je Matijas.

Uve Ackerman, potpredsednik Sektora za nabavke kompanije PUREM ( Nemačka), odmah na početku istakao je koliko mu je drago što je na ponovo istom mestu.

- Nalazim se ispred kompanije PUREM iz Nemačke, koja zapošljava preko 10.000 ljudi i ima godišnji obrt od 6,5 milijardi evra. Za mene je ovaj forum predstavlja izuzetnu priliku da se susretnemo i održavamo već ostvaren kontakt sa kompanijama i dobavljačima. Sa druge ovo je i velika prilika da proširimo saradnju i sa drugim dobavljačima, i ostvarimo još bolju saradnju u Srbiji. Smatram da je Srbija na pravom putu, razmatrajući situaciju koju pratim već godinama unazad, i sve ovo ima potencijal da bude veoma uspešna priča. Smatram da imamo dobru mapu puta koju bi trebalo da sledimo, i da je ovo dobar put transformacije privrede i saradnje. Naša kompanija je poznata po sistemu grejanja za automobilsku industriju, i planiramo da proširemo na uređaje koji proizvode hidrogen - istakao je on.

Zoran Novaković, direktor kompanije TPV Šumadija, podelio je svoje iskustvo sa prošlogodišnje konferencije.

- Mi kao učesnici već drugu godinu zaredom, želimo da kao dobavljači podelimo svoje iskustvo. Ostvarili smo konekcije, a verujem da ćemo i ove godine da ostvarimo veze. Ovo je veoma poželjan skup koji svima nama daje mogućnost ostvarivanja konekcija i tako ostvarimo pozitivne rezultate - rekao je Zoran.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>