• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Isplativije im da žive u hotelu, nego u iznajmljenom stanu: Neverovatne cene kirije u Švajcarskoj

A. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Umesto da žive u Cirihu ili Bazelu gde je samo stanarina 3.000 franaka, mogu da žive u hotelu sa pet zvezdica u Hurgadi u "all inclusive" aranžmanu za dvostruko manje novca

  • 1
španija, odmor Foto: Shutterstock

Podstanarska kriza u Švajcarskoj postaje sve veći problem. Sve veće stanarine koje u pojedinim kantonima naprosto gutaju vaš budžet, sve manja ponuda nekretnina, sve više zainteresovanih, sve više cimera, višesatno čekanje za termin u kom ćete gledati stan...

Ovaj problem nije samo prisutan u Švajcarskoj, već i u drugim zemljama zapadne Evrope. Ali - u nekim su pronašli alternativu: U Velikoj Britaniji sve je više onih koji u pojedinim velikim gradovima (poput Mančestera) - iznajmljuju sobu u hotelu umesto da plaćaju mesečnu kiriju. Čak su rešili da svoja iskustva podele na društvenim mrežama, pa na TikToku ima mnoštvo takvih snimaka, piše švajcarski Blick.

Švajcarska je zemlja u kojoj živi dosta ljudi koji bi mogli da priušte ovakvo rešenje. Naročito ako sada žive u skupim kantonima, u Cirihu i Ženevi gde mesečni najam nekretnine košta od 3.000 franaka pa na više.

Sve što treba da urade je da imaju posao za koji ih ne veže mesto, kao i rešenost da sednu u avion i odlete! U Hurgadu na primer, gde bi ih mesečni all-inclusive smeštaj za dve osobe u hotelu sa pet zvezdica koštao oko 1.600 franaka po osobi (uz uračunatu cenu povratne karte). Zamislite samo: život bez čišćenja, kuvanja, spremanja, pranja, peglanja...  Uz jedno od najlepših mora i neprevaziđenu ljubaznost osoblja.

Postoje, istina, i druge opcije: ako ne želite u Egipat, možete u Antaliju koja je nešto skuplja (1.900 franaka za all inclusive aranžman) ili na Rodos (2.000 franaka za kompletno uživanje).

digitalni nomad, rad na daljinu, laptop Foto: Freepik

Nisu samo ovakva turističko-hotelska rešenja prihvatljiva. Ako ste digitalni nomad i tražite da ste stalno u pokretu i ako vam ne manjka originalnosti - možete da živite - u vozu! Upravo do je uradio Lase Štolaj, iz Šlezvig Holštajna, koji živi u Inter-siti-ekspres vozovima Nemačke (ICE). Inter-siti vozovi povezuju velike centre ove zemlje, veoma su prostrani i komforni.

- Svakog dana mogu da odlučim da li želim da putujem na more, u Alpe ili neki veliki grad. Tako sam potpuno fleksibilan - ispričao je Lase novinarima švajcarskog Blicka.

Ovakva vrsta života jeste značajno jeftinija (10.000 evra na godišnjem nivou) ali i značajno manje udobna: Spavanje ju malom krevetu vozova iz ICE mreže, prehrana - u bifeima na većim železničkim stanicama; tuširanje - u javnim kupatilima, a privatnost gotovo da ne postoji. Većina novca (skoro 6.000 evra) odlazi na godišnju kartu za prvu klasu, kojom može 12 meseci da putuje u bilo kom pravcu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    18. april 2024 | 14:28

    Samo kukaju, a ne pišu da je prosečna plata u Švajcarskoj 5.500 evra, ako imaš višu školu možeš zaraditi i 8.000 franaka mesečno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>