• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Petrobras naišao na otpor starodeselaca, ali i podršku politike: Oni samo poručili "spremite se, jer stižemo"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Apel Petrobrasa da Ibama poništi svoju odluku dobio je snažnu političku podršku

  • 0
Brod sa naftom nafta Crveno more Foto: MOHAMMED HUWAIS / AFP / Profimedia

Državna energetska kompanija Petrobras udarila je u sve veći otpor starosedelačkih grupa i vladinih agencija prema svom premijernom projektu istraživanja, koji bi otvorio najperspektivniji deo severne obale Brazila za bušenje nafte. Agencija za zaštitu životne sredine Ibama odbila je Petrobrasu dozvolu za istražno bušenje na moru u oblasti Foz do Amazonas prošle godine, navodeći moguće uticaje na starosedelačke grupe i osetljivi obalni biom, ali apel Petrobrasa da Ibama poništi svoju odluku dobio je snažnu političku podršku.

Predsednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je u septembru da bi Brazil trebalo da bude u mogućnosti da "istražuje" potencijalne resurse regiona, s obzirom na nacionalni interes.

Ministar energetike Aleksandre Silveira prošle nedelje je rekao novinarima da je "Brazilsko pravo da zna potencijal" priobalnih polja.

- Spremite se, Amapa, jer stižemo - rekao je izvršni direktor Petrobrasa Žan Pol Prates lokalnim političarima i naftnim rukovodiocima na prošlomesečnom događaju na kome se promovišu priobalna istraživanja duž severne obale u oblasti poznatoj kao Ekvatorijalna margina. On je to nazvao "možda poslednjom granicom naftne ere za Brazil".

Direktor Petrobrasa je rekao i da očekuje da će početi bušenje u drugoj polovini ove godine ili ranije u najperspektivnijem delu ekvatorijalne margine, nazvanom basen Foz do Amazonas, koji je od ušća reke Amazon nekoliko stotina kilometara dalje. Foz de Amazonas deli geologiju sa obalom obližnje Gvajane, gde Ekkon razvija ogromna polja.

Šef Ibame Rodrigo Agostinjo rekao je u novembru da će odluka biti doneta početkom 2024. godine, iako su radni sporovi u agenciji od tada usporili tempo izdavanja ekoloških dozvola.

Ipak, na osnovu istraživanja jasno je da postoji organizovano protivljenje meštana Petrobrasovom projektu. U julu 2022, veće poglavica domorodačkog naroda Oiapokuea (CCPIO), grupa koja predstavlja više od 60 autohtonih sela u toj oblasti, zatražila je od saveznih tužilaca da se uključe, osuđujući navodno kršenje njihovih prava.

Upitan o pozivima domorodačkih lidera na hitne konsultacije, Petrobras je rekao Rojtersu u saopštenju da je vreme za takve zahteve prošlo.

- Definicija o tome da li je neophodno konsultovati autohtone narode i/ili tradicionalne zajednice odvija se u početnoj fazi procesa izdavanja dozvola za životnu sredinu - rekao je Petrobras.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>