• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li na trudničkom bolovanju smete da putujete van zemlje? Odgovor retko ko zna

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako trudnica za vreme trudničkog bolovanja planira da otputuje, potrebno je da traži ovu dozvolu

  • 0
Trudnica, putovanje, otkaz Foto-Ilustracija: Shutterstock

Ako ste otvorili trudničko bolovanje, a suprug je odlučio da vas počasti lepim putovanjem - obratite pažnju, moguće je da kršite Zakon o radu. Naime, jedna trudnica postavila je pitanje na društvenim mrežama ,,da li može da dobije otkaz ako je na trudničkom bolovanju i otputuje van granica Srbije", a ekipa Telegrafa je odgovor potražila kod advokata. Evo šta su nam rekli.

Naime, prema Zakonu o radu, zloupotreba prava na odsustvo zbog privremene sprečenosti za rad predstavlja jedan od razloga za otkaz.

- Zloupotreba postoji kada se zaposleni nalazi na bolovanju, iako je sposoban za rad ili obavlјa posao ili preduzima druge radnje, koje ne moraju biti u vezi sa poslom, kojima sprečava svoje ozdravlјenje, odnosno pogoršava svoje zdravstveno stanje i time utiče na produžetak bolovanjа - pojašnjava za Telegraf Biznis advokatica Sonja Pekić.

Suprotno tome, zloupotreba ne postoji ako se zaposleni u periodu odsustva ponašao u skladu sa propisanom terapijom.

- Ako priroda stanja zahteva ograničeno kretanje, mirovanje ili ležanje, bitno je poštovati propisanu terapiju. Takođe, Zakon o zdravstvenom osiguranju propisuje da zaposlenom privremeno sprečenom za rad ne pripada pravo na naknadu zarade, bez obzira na isplatioca, ako bez dozvole stručno-medicinskog organa Republičkog fonda otputuje iz mesta prebivališta, odnosno boravišta ili ako izabrani lekar, odnosno organ nadležan za kontrolu ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja utvrdi da ne postupa po uputstvu za lečenje, odnosno ne poštuje terapiju - dodaju iz advokatske kancelarije Pekić.

Dakle, ako trudnica za vreme trudničkog bolovanja planira da otputuje, potrebno je da traži ovu dozvolu, pojašnjava advokatica.

- Ako se ove činjenice utvrde posle započinjanja sa korišćenjem prava na naknadu zarade, odnosno posle ostvarivanja prava na naknadu zarade, isplata naknade obustavlja se, odnosno isplatilac naknade ima pravo na povraćaj isplaćenih sredstava - zaključuje Pekić.

To znači da, iako verovatno nećete dobiti otkaz, rizikujete da ostanete bez naknade zarade ako ne zatražite dozvolu stručno-medicinskog organa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>