• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zlatnim olimpijcima 50 hiljada dolara: Ova organizacija daje nagradu svakom atletičaru sa najvišim odličjem

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Singapur nagrađuje svoje zlatne olimpijce 20 puta više nego SAD

  • 0
Paris panorama, Francuska, Olimpijada, olimpijske igre 2024 Foto: Tanjug/AP

Vodeće  međunarodno telo za atletiku, Svetska atletika, objavila je ovog meseca da će obezbediti nagradu od 50.000 dolara sportistima koji dobiju zlatnu medalju na letnjim Olimpijskim igrama u Parizu, što je prvi potez ove vrste koji se dodaje još jedan izvor prihoda za neke olimpijce koji su tradicionalno dobijali desetine hiljada dolara u gotovini od svojih zemalja.

Ova organizacija koja pokriva sportove kao što su atletska trka, trčanje na putu i ​​trkačko hodanje, saopštila je početkom ovog meseca da je izdvojila ukupan nagradni fond od 2,4 miliona dolara od udela od prihoda koji svake četiri godine dobija od Međunarodnog olimpijskog komiteta, time stvarajući mogućnost da pojedini atletičari dobiju isplatu od 50.000 dolara u slučaju da dobiju zlatnu medalju.

Nagrada od 50.000 dolara biće podeljena na jednake delove, u slučaju da se dodeli štafetnim timovima, i predstavlja odstupanje od tradicije, pošto upravna tela i drugi neutralni komiteti koji stoje iza olimpijskih sportova nikada nisu plaćali olimpijcima za nastupe koji osvajaju medalje, za razliku od pojedinačnih zemalja, koje su obezbedile širok spektar novčanih nagrada za osvajače medalja, prenosi Forbs Australija.

Nagrade za zlato

Singapur nagrađuje svoje zlatne olimpijce skoro 20 puta više od SAD, prema NBC Njuz, koji je izvestio da je ova zemlja isplatila oporezivih 737.000 američkih dolara pojedinačnim osvajačima zlatnih medalja na poslednjim Olimpijskim igrama.

Smatra se da Australija nagrađuje svoje zlatne olimpijce bonusom od 15.000 australijskih dolara.

Italija, čiji su sportisti osvojili 17 zlatnih medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine, dala je svakom osvajaču zlatne medalje bonus od 201.000 dolara, isplativši ukupno 2,7 miliona dolara do kraja događaja, navodi Forbs.

Američkim olimpijcima plaćeno je 37.500 dolara za osvajanje zlatne medalje u Pekingu, gde je SAD osvojila 25 zlatnih medalja i zabeležila ukupnu isplatu od 1,5 miliona dolara.

Olimpijski i paraolimpijski komitet SAD obezbedio je novac za zlatnu medalju, dajući 22.500 dolara za srebro i 15.000 dolara za bronzu, preneo je Asosijeted pres.

Razlozi protiv

Međunarodna sportska organizacija, Asocijacija međunarodnih letnjih olimpijskih federacija, oglasila se protiv odluke Svetske atletike vezanu za predstojeće igre u Parizu u saopštenju u petak, rekavši da nije obaveštena ili konsultovana o objavljivanju nagrade od 50.000 dolara.

Udruženje tvrdi da nagrada "potkopava vrednosti olimpizma i zanemaruje manje privilegovane sportiste koji su niže u konačnom plasmanu".

Sportisti koji učestvuju na 48 atletskih događaja biće u trci za bonus za zlatnu medalju.

Amateri protiv profesionalaca 

Učešće na Olimpijskim igrama ranije je bilo eksplicitno ograničeno na sportiste amatere koje je Međunarodni olimpijski komitet odbacivao u slučaju da su uzimali novac ili sponzorstvo za učestvovanje, navodi CNN.

Promena od sportista amatera do profesionalaca, koji su sa sobom nosili potencijal da donesu novac za Olimpijadu dogodila se 1990-ih godina, kada je amaterizam uklonjen iz olimpijske povelje.

Dominantni nastup muškog košarkaškog tima na Olimpijskim igrama 1992. godine i osvajanje zlatne medalje na igrama u Barseloni, uglavnom se smatra početkom profesionalne ere Olimpijade, izvestio je Asosijeted pres.

Predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou rekao je za medije da je ova organizacije samo Međunarodnom olimpijskom komitetu najavila svoje namere malo pre nego što je zvanično objavila najavu o nagradi od 50.000 dolara, navodi Asosijeted pres.

MOK je odgovorio rekavši da je na upravljačkom telu svakog sporta da odluči kako će potrošiti svoj deo olimpijskog prihoda.

MOK, neprofitna organizacija, preraspoređuje 90% svog prihoda od Olimpijskih igara sportskim upravljačkim telima kao što je Svetska atletika, navodi se njihovoj na veb stranici.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>