• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tesla najavila otpuštanje oko 14.000 zaposlenih: Da li je kompanija u problemu?

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Početkom meseca kompanija je preliminarno saopštila da je u prvom kvartalu isporučila otprilike osam odsto manje vozila nego u prva tri meseca 2023. godine

  • 0
Tesla Foto: Shutterstock/rafapress

Američki proizvođač električnih automobila Tesla najavio je u utorak da će otpustiti 400 radnih mesta u fabrici u blizini Berlina, navodeći kao razlog slabu prodaju usled žestokog rata cena među proizvođačima. Takođe, početkom prošle nedelje Tesla je najavio da će zbog slabe tražnje i žestoke konkurencije cena otpustiti više desetina svoje radne snage širom sveta, što bi značilo otpuštanje oko 14.000 zaposlenih.

U kompaniji nisu naveli tačnu cifru, a prema godišnjem izveštaju za 2023. godinu u decembru su zaposlili 140.473 radnika.

Kompanija je u četvrtak saopštila da neće produžiti ugovore sa 300 radnika zaposlenih "na određeno vreme" u fabrici u Gruenhajdu. Teslina portparolka je tom prilikom naglasila da "Teslini radnici nisu dobili ostavke".

Fabrika u Gruenhajmu trenutno zapošljava 12.000 radnika.

- Aktuelno slabljenje tržišta električnih automobila takođe je izazov za Teslu -naveli su u saopštenju za javnost među razlozima za otpuštanje.

Iz kompanije, su najavili program "dobrovoljnog odlaska" kako bi izbegli otpuštanja, prenosi Poslovni.hr.

- Većinu otpuštenih radnika ugovorni partneri su već zaposlili "na određeno vreme" - tvrde iz kompanije.

Tesla je početkom meseca preliminarno saopštila da je u prvom kvartalu isporučila približno 387.000 vozila, što je otprilike osam odsto manje nego u prva tri meseca 2023. godine, isključujući, između ostalog, krizu u Crvenom moru i požar u blizini fabrike u Berlinu.

Kompanija je prošle godine nekoliko puta snizila cene kako bi održala tražnju, što se odrazilo na skok prodaje od 40 odsto i 1,8 miliona prodatih automobila. Prihod je na kraju godine naglo usporio, na svega tri odsto, a menadžment je upozorio da u 2024. očekuje znatno slabiji rast.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>