• 1

Vreme čitanja: oko 5 min.

Telegraf u Parizu: Da li EU kontrola duvana radi? Švedska prva "bez dima", Francuzi krišom nabavljaju cigarete

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kada je potraga za alternativama najbolja opcija

  • 1
Duvanski dim , pušenje, zabrana, uticaj na okolinu Foto: Shutterstock

Da li politika Evropske unije o kontroli duvana funkcioniše? Odgovor na ovo pitanje je u rangu onog koje bi moglo da vam donese milion dolara. Ako pitate Švedsku, koja će postati prva zemlja na planeti "bez dima", rekla bi vam da je to postigla i bez EU. S druge strane, Velika Britanija je silaznom putanjom krenula još dok je bila članica, dok recimo Francuzi više nego ikad imaju problem sa ilegalnim tržištem duvana - uprkos visokim cenama cigareta. Kako je nekima pošlo za rukom, drugima baš i nije i koji je pravi put kojim EU treba da ide?

Odgovore na ova pitanja pokušali smo da pronađemo u Parizu, gde je predstavljeno istraživanje koje je nezavisna firma za ispitivanje javnog mnjenja Povaddo sprovela za kompaniju Philip Morris International (PMI).

"Stopa pušenja u odnosu na cene cigareta"

Kako iskoreniti pušenje - potraga za alternativama je najbolja opcija. I to je ono što je nekim zemljama pošlo za rukom.

povaddo Foto: Telegraf.rs

Recimo, Velika Britanija je doživela daleko najveći skok cena cigareta u periodu od 2007. do 2024. godine, što je dovelo do značajnog pada u stopi pušenja (možete videti na fotografiji iznad).

Francuska je bila sledeća zemlja koja je značajno podigla cene cigareta, ali zanimljivo, za razliku od Britanaca, Francuzi nisu značajno promenili svoje navike.

Na njihovom primeru, pokazalo se da ,,je cena ono što podgreva ilegalno tržište duvana". I što se pokazuje da nije najbolja metoda za sve države.

Zašto su Britanci uspeli u onome u čemu Francuzi nisu? Odgovor se krije u:

- edukaciji,

- boljoj regulativi u oblasti pušenja i

- dostupnosti alternativa za cigarete.

- Naša greška je u politici cena, mi stavljamo sve naše nade u rast cena i ništa drugo, ne ulažemo u informisanje i promenu svesti - rekao je Olivier Babeau, predsednik instituta Sapiens na predstavljanju izveštaja Povaddo, pričajući o iskustvu Francuske.

Na pitanje zašto alternative nisu popularne u Francuskoj, predsednik instituta poručuje da je to još jedan od problema.

- Industriji nije uopšte dozvoljeno da govori. Nemoguće je. Nema reklama, nema informacija, ništa slično tome. I država zapravo ništa ne radi. Postoje programi protiv pušenja, ali vidimo da nije dovoljno da spreče mnoge ljude da ostave cigarete - zaključuje Babeau.

povaddo Foto: Telegraf.rs

Raskorak između mišljenja građana i politike

Istraživanje je sprovedeno u 14 zemalja, obavljeno je 14.119 intervjua, a čak više od polovine (51 odsto) ispitanika smatra da Evropska unija ne ide dobrim putem kada je reč o smanjenju duvanskog dima. Dok 56 odsto ispitanika veruje da se u njihovim matičnim zemljama ne vodi dobra politika po ovom pitanju.

Inflaciju, rast cena i rat u Ukrajini smatraju za top 3 problema sa kojima se susreću građani EU dok se na listi same cigarete ne spominju kao takve.

Iako su građani EU svesni da postoji problem sa ilegalnim tržištem cigareta, malo ko zna i kolika je to šteta po bruto domaći proizvod. Svega 6 odsto ispitanika širom 13 članica EU dalo je ispravan odgovor, odnosno da je u 2022. godini između 10 i 15 milijardi evra poreskih prihoda izgubljeno zbog ilegalne trgovine.

EU i dalje slabo zna o alternativima?

Povaddo istraživanje pokazuje da su Evropljani i dalje slabo obavešteni o alternativima.

Najviše ispitanika upoznato je u vezi sa elektronskim cigaretama (45%), o proizvodima za grejanje duvana zna 27% njih, dok o nikotinskim kesicama zna svega 10% anketiranih.

Generalno govoreći, čak 62 odsto ispitanika smatra da EU "preskače" same pušače i korisnike alternativa prilikom donošenja odluka, odnosno da ne razmatraju kakav će uticaj te odluke imati na pušače. Ukoliko žele da smanje stope pušenja, trebalo bi da se više konsultuju sa pušačima, a ne samo da brane ili dodatno povećavaju cene cigareta (u ovome se slaže 78 odsto ispitanika).

povaddo Foto: Telegraf.rs

Ako zabrane i cene nisu dobar put, šta jeste?

Na pitanje Telegrafa šta bi EU trebalo da promeni u svom pristupu, predsednik i osnivač Povaddo Viliam Stjuart ističe da ,,političari treba da shvate da snažno protivljenje duvanskoj industriji nije nužno dobra politika".

- U prošlosti, ljudima se nije dopadala industrija. Mislim da se sada industrija promenila i razvila. Mogu govoriti iz prve ruke na osnovu ankete koju smo pregledali. Smatram da političari često misle da javnost mrzi duvan i zato je stvarno lako napasti duvansku industriju. To mi nekako zvuči kao stari način razmišljanja. Kada razmislite o nekim podacima iz istraživanja koje sam sproveli, o mišljenju javnosti o saglasnosti ili nesaglasnosti u vezi sa smanjenjem štetnosti duvana i prijemčivosti prema alternativnim proizvodima, shvatite da je šira javnost veoma otvorena za smanjenje štetnosti duvana. To stvarno nije poruka koja bi rekla političaru, "želim da se oštro suprotstavite duvanskoj industriji i izbacite ove kompanije iz posla". Politički lideri jednostavno treba da shvate da snažno protivljenje duvanu i alternativama, neće postići isti efekat kao pre mnogo, mnogo godina - istakao je Stjuart u odgovoru za Telegraf.

Alternative cigaretama su elektronske cigarete, uređaji koji služe za zagrevanje duvana i nikotinske kesice. Kod nas je daleko najpopularniji IQOS.

Kako je Šveđanima pošlo za rukom da postanu prva zemlja "bez dima"?

Zemlje koje imaju manje od 5% pušača smatraju se zemljama "bez dima". Do obrnute piramide u Švedskoj, odnosno pada pušača a rasta korisnika snusa i nikotinskih vrećica dovešće uskoro ovu zemlju do titule ,,prve i jedine države bez duvanskog dima u EU".

Snus su vrećice duvana koji služi za oralnu upotrebu, koje su proizvedene početkom 18. veka u ovoj skandinavskoj zemlji, i služe kao alternativa cigaretama.

Inače, Švedska je jedina zemlja u EU u kojoj je snus legalan, a kada se pridruživala bloku 1995. godine, tražila je da bude izuzeta od zabrane.

Kasnije su se pojavile i nikotinske vrećice koje sadrže nikotin, ali ne i duvan, još jedan dokazano manje štetan proizvod u odnosu na cigarete. To potvrđuje podatak da Švedska ima najnižu stopu obolevanja od bilo kog kancera koji se dovodi u vezu sa pušenjem, u celoj EU.

I dok neki osporavaju upotrebu "nikotinskih vrećica", te ih smatraju štetnijim po zdravlje od cigareta, doktor Anders Milton, predsednik Komisije za SNUS poručio je na konferenciji da ,,pušimo zbog nikotina, ali umiremo od duvana".

povaddo Foto: Telegraf.rs

Da li vi koristite alternative cigaretama?

Da li koristite alternative cigaretama?

Glasajte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    29. april 2024 | 15:50

    "Inflaciju, rast cena i rat u Ukrajini " - СВЕ то је само једна ствар, не три...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>