• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

TikTok nije na prodaju: Iz kompanije poručuju da je zabrana u SAD protivustavna

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saopštenje iz kompanije BajtDens usledilo je kao odgovor na članak veb sajta kome se navodi da istražuje potencijalnu prodaju TikTok-ovog poslovanja u SAD

  • 1
Logo TikTok Foto: Shutterstock

Matična kompanija platforme TikTok BajtDens kaže da nema nameru da proda svoj biznis nakon što je u SAD usvojen zakon koji primorava kompaniju da proda veoma popularnu aplikaciju ili da bude zabranjena u Americi.

- BajtDens ne planira da proda TikTok - objavila je kompanija na svom zvaničnom nalogu na Toutiao, društvenoj mreži čiji je vlasnik.

Ranije ove nedelje, TikTok je rekao da će osporiti "neustavni" zakon na sudu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC)

Saopštenje iz kompanije BajtDens usledilo je kao odgovor na članak veb sajta tehnološke industrije The Information u kome se navodi da istražuje potencijalnu prodaju TikTok-ovog poslovanja u SAD bez algoritma koji ga pokreće.

- Izveštaji stranih medija o tome da BajtDens prodaje TikTok nisu tačni- rekla je kompanija u svom postu, koji uključuje snimak ekrana članka preko kojeg su utisnuti kineski karakteri koji znače "lažna glasina".

Meru prodaje ili zabrane je u sredu potpisao američki predsednik Džo Bajden.

Sve čvršći stisak Pekinga na privatne kompanije izazvalo je zabrinutost u SAD i drugim zapadnim zemljama o tome koliku kontrolu Komunistička partija Kine ima nad BajtDensom i podacima koje poseduje.

TikTok je više puta demantovao tvrdnje da kineska vlada ima kontrolu nad BajtDensom.

- Sigurni smo i nastavićemo da se borimo za vaša prava na sudovima. Činjenice i Ustav su na našoj strani... budite sigurni, mi ne idemo nigde - rekao je šef TikToka Šu Zi Ču u video snimku objavljenom na platformi ove nedelje.

Prema TikTok-u, kineski osnivač BajtDens poseduje 20 odsto akcija, preko kontrolnog udela u kompaniji. Oko 60 odsto je u vlasništvu institucionalnih investitora, uključujući velike američke investicione firme Carlile Group, General Atlantic i Suskuehanna International Group.

Preostalih 20 odsto je u vlasništvu zaposlenih širom sveta, a tri od pet članova odbora BajtDensa su Amerikanci.

Kineska vlada je takođe odbacila takve zabrinutosti kao paranoju i upozorila da bi se zabrana TikToka neizbežno bila štetna za SAD.

Ipak, TikTok se ne suočava sa momentalnom zabranom u SAD.

Novi zakon daje kompaniji BajtDens devet meseci za prodaju poslovanja i dodatni tromesečni grejs period, pre nego što se potencijalna zabrana može primeniti.

To znači da bi rok za prodaju najverovatnije došao tokom 2025. godine, nakon što pobednik predsedničkih izbora 2024. godine u SAD preuzme dužnost.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    29. april 2024 | 04:53

    Postoji nesto sto Ameri ne smeju da kazu a sta je sastavni deo TikTok aplikacije. Zasto ne smeju da kazu? Zato sto i oni koriste iste mehanizme preko Meta aplikacije, Instagrama, Snapchat-a i ostalih spyware aplikacija... Kada oni prikupljaju i spijuniraju onda je sve ok... kada Kinezi ukradu i krenu u pohod sa prikupljanjem informacija na isti nacin, to se onda zabranjuje. Upravo zato sto pokusavaju neizvodljivo da sprovedu u delo - pasce zabrana na Ustavnom sudu i to je to... Jos jedan poraz Bajdenovog idiotizma.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>