• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikada nećete pogoditi šta se u Kini najviše kupuje: Nije hrana, ni kozmetika, već pelene i paste za zube

Vreme čitanja: oko 2 min.

Investitori i analitičari pomno situaciju

  • 0
Peking, Kina, korona virus Foto. Tanjug/AP

Kineski kupci veoma vode račina kada je novac u pitanju, budući da trenutno vlada velika kriza, ali pak, proizvođaći otkivaju od čega stanovnici Kine ne odustaju kada je kupovina u pitanju. Iako bi na prvu mnogi pomislili da je reč o hrani, ipak ne, radi se o pelenama i pastama za zube.

Kineski ekonomski pad nakon pandemije uticao je na prodaju u kompanijama koje posluju robom široke potrošnje, koja je ujedno činila drugu najveću svetsku ekonomiju kao glavni izvor rasta.

Investitori i analitičari pomno prate kada ekonomija počne značajno da se poboljšava, što bi trebalo da bude podsticaj za proizvođače robe široke potrošnje.

Inače, kao što smo već pisali, Kina se suočava sa strukturnim problemima zapošljavanja, a ukupni pritisak na radna mesta nije jenjavao, rekao je ministar ljudskih resursa, dok se usporavanje ekonomije sprema za još jedan rekordan broj diplomiranih studenata 2024.

Kina bi ove godine mogla imati 11,79 miliona diplomiranih studenata. Na početku sednice parlamenta ove nedelje, vlada je predstavila svoj cilj za ekonomski rast do 2024. godine, sa ciljem povećanja od "oko 5 odsto". Bruto domaći proizvod Kine porastao je za 5,2% prošle godine.

Ipak, glavni indikatori imaju tendenciju da potcene napetost na njegovom ogromnom tržištu rada, posebno među mladim ljudima, uključujući milione diplomiranih studenata koji traže posao svake godine. Više od jednog od pet od otprilike 100 miliona Kineza starosti od 16 do 24 godine bilo je nezaposleno u junu 2023. godine, što je najnovija brojka pre nego što su zvaničnici statističkog biroa naglo obustavili seriju.

Kina je nastavila sa objavljivanjem podataka u januaru, ali sada isključuje studente, a nezaposlenost mladih je u decembru iznosila 14,9%.

Vlasti su pod pritiskom da otvore dovoljno radnih mesta, posebno jer sve više diplomiranih studenata juri za sve manjim brojem radnih mesta belih okovratnika u slaboj ekonomiji nakon pandemije COVID-19. Kina je pokušala da ih usmeri na stručne i tehničke poslove dok druga po veličini svetska ekonomija gradi svoj napredni proizvodni sektor i manje se oslanja na Zapad usred tehnoloških ograničenja koje nameću Sjedinjene Države i drugi, prenosi Reuters.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>