• 9

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali o prioritetima nove Vlade: Dalji rast privrede, životnog standarda i očuvanje makroekonomske stabilnosti

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar je istakao da sve otvorene fabrike i radna mesta uvećavaju izvoz i rast, što je ocenio kao najvažniju vest za građane Srbije

  • 9
Siniša Mali Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da su tri prioriteta nove Vlade dalji rast i razvoj privrede, životnog standarda i očuvanje makroekonomske stabilnosti, najavljujući da će prosečna plata do kraja 2025. godine biti 1.000 evra, dok će prosečna penzija do kraja 2027. godine biti 650 evra.

Mali je u gostovanju na televiziji rekao da je stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2024. godine bila 4,6 odsto, dok je ta stopa u Evropskoj uniji (EU) bila 0,6 odsto.

- To pokazuje ispravnost naše ekonomske politike. Raste nam svaka grana privrede - industrija, prerađivačka industrija, poljoprivreda -  rekao je Mali.

Ministar je istakao da sve otvorene fabrike i radna mesta uvećavaju izvoz i rast, što je ocenio kao najvažniju vest za građane Srbije.

Dodao je da jačanje ekonomije stvara veći prostor za povećanje plata i penzija, kao i dalji rast standarda.

Podsetio je da je prosečna zarada u Srbiji oko 820 evra, kao i da su se svojevremeno "smejali" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kada je rekao da će prosečna zarada biti 500 evra, kao i da su penzije u proseku 390 evra, dok su pre 12 godina bile 202-203 evra.

Dodao je da je zabeležena najveća prosečna minimalna zarada koja iznosi 47.154 dinara, koja je prešla granicu od 400 evra.

Mali je dodao i da je Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio da je Srbija, uprkos globalnoj krizi, u potpunosti sačuvala makroekonomsku stabilnost.

Istakao je da je javni dug Srbije trenutno 47,6 odsto BDP-a, kao i da je na nivou Evrozone udeo javnog duga 89 odsto BDP-a, dok je prosek u svetu 93 odsto.

- Kada pogledate rast životnog standarda, definitivno rastemo brže nego što raste veliki broj razvijenihjih zemalja. Sačuvali smo makroekonmsku stabilnost uprskos globlanoj ekonomskoj krizi i pomoći koju smo davali građanima u prethodne četiri godine - naglasio je Mali.

Najavio je dodatno ulaganje u infrastrukturu, škole, bolnice i dalje podizanje životnog strandarda.

- Uprkos svemu, čuvaćemo makroekonomsku stabilnost - zaključio je Mali.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zora

    4. maj 2024 | 10:38

    Vidljivi su pozitivni rezultati borbe za bolji život. Standard raste,ulaže se u infrastrukturu, škole, vratiće, bolnice.

  • Ana

    4. maj 2024 | 10:37

    Vlada nastavlja put budućnosti i prioriteta.

  • Karolina

    4. maj 2024 | 11:56

    Srbija je konačno doživela svoj ekonomski i privredni procvat.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>