• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Potencijalna kriza: Evropa rizikuje da izgubi najveće naftne kompanije

Vreme čitanja: oko 4 min.

Poslednjih godina, nekoliko kompanija je već napustilo Londonsku berzu i prešlo u druge gradove ili je izabralo Njujork za izlazak na berzu

  • 0
oil, gas, nafta Foto: Shutterstock

Evropske naftne kompanije, Šel (Shell) i TotalEnerdžiz (TotalEnergies), ​​razmatraju napuštanje svojih berzi i prelazak na Volstrit u potezu koji bi zadao veliki udarac Londonu i Parizu.

Britanski Šel je druga po veličini kompanija na londonskom FTSE 100 indeksu, predstavljajući 8,4 odsto njene ukupne tržišne kapitalizacije, dok je francuski TotalEnerdžiz četvrti po veličini na indeksu CAC 40, čineći 6 odsto njegove vrednosti .

Uprkos svom lokalnom statusu teškaša, obe kompanije su nedavno izrazile frustraciju zbog niske vrednosti svojih akcija u poređenju sa američkim naftnim kompanijama, i izneli su ideju o pomeranju listinga svojih akcija preko "bare", prenosi Si-En-En (CNN).

Akcije kompanija TotalEnerdžiz i Šel trguju sa odnosom cene i toka novca od 4,7 odnosno 5,2, u poređenju sa odnosom od 8,4 za Ekkon Mobil (KSOM) i 7,6 za Chevron (CVX). Što je koeficijent manji, veća je verovatnoća da će akcija biti potcenjena.

Alester Sime, generalni direktor istraživanja globalnog energetskog kapitala u Sitiju, kaže da su obe kompanije dugo trgovale sa popustom. Ali taj jaz je dostigao najširu tačku pre oko dve godine, odražavajući veće odstupanje između evropskih i američkih akcija.

Kompanije koje se kotiraju na američkim berzama uživaju pristup većem fondu kapitala, rekao je Sime za CNN. Investitorima bi bilo "mnogo ugodnije" da kupuju evropske energetske kompanije da su deo mnogo vrednijeg S&P 500 referentnog indeksa američkih akcija, navodi Sime.

Izvršni direktor TotalEnerdžiz Patrik Pujan rekao je prošlog meseca da njegova naftna kompanija "ozbiljno" istražuje premeštanje svoje liste u Njujork i da će u septembru razgovarati o "pragmatičnom putu napred" sa svojim odborom.

- Postojala je diskusija... sa odborom o pitanju listinga SAD. Jasno je da u oblasti energetike i nafte i gasa američki akcionari kupuju akcije, a evropski akcionari ne kupuju (na) na isti način.

U međuvremenu, generalni direktor Šel Vael Savan rekao je za Blumberg u martu da je njegova kompanija "potcenjena" u odnosu na Ševron (Chevron) i Ekson Mobil (Exxon Mobil).

- Ako, nakon višestrukih napora da povećamo vrednost svojih akcija, još uvek ne vidimo da se jaz zatvara, moramo da razmotrimo sve opcije-  rekao je on.

U razgovoru o rezultatima sa analitičarima prošle nedelje, Savan je rekao da prelazak na Volstrit "trenutno nije živa diskusija", dodajući da je Šel fokusiran na otkup svojih akcija kako bi pomogao da se poveća njihova vrednost. Kompanija je u četvrtak najavila otkup akcija od 3,5 milijardi dolara u naredna tri meseca.

Ipak, i najmanji nagoveštaj da bi Šel mogao da razmisli o napuštanju Londona potrešće glavnu gradsku berzu.

Poslednjih godina, nekoliko kompanija je već napustilo Londonsku berzu i prešlo u druge gradove ili je izabralo Njujork za izlazak na berzu. To uključuje britanskog proizvođača čipova Arm, koji je zabeležio najveću inicijalnu javnu ponudu u 2023. kada je u septembru izlistan na njujorškom Nasdaku.

Izlazak Šel i TotalEnerdžiz bi izazvao potpunu krizu na njihovim domaćim berzama, ali posebno na londonskim, kaže Kris Bušamp, glavni tržišni analitičar na trgovačkoj platformi IG.

- (Napuštanje granate) bi zadalo telesni udarac indeksu (FTSE 100). Gubitak takvih kompanija samo bi podstakao ideju da u suštini postoji jedno tržište akcija za svet, SAD, a sve ostalo bi bilo naknadno. A - rekao je on za CNN.

Ako Shell ode, BP (BP) - šesti po veličini sastavni deo FTSE 100 - može uslediti.

- Ako Šel dobije ogroman porast u proceni (nakon ponovnog izlaska na berzu u Njujorku), mogli bi to da pogledaju - rekao je Sajm u Citiju.

BP je u utorak prijavio profit manji od očekivanog od 2,7 milijardi dolara za prvi kvartal, što je 45% manje u odnosu na isti period prošle godine, delimično zbog pada cena nafte i gasa.

Učinak poslovanja, a ne udaljavanje od Londona, ono je na šta je kompanija trenutno fokusirana, rekao je u utorak izvršni direktor BP-a Marej Auhinklos.

- To nije na našem dnevnom redu. Samo smo fokusirani na tromesečne isporuke - rekao je on za Rojters.

Ne tako davno, ideja da se TotalEnergies ponovo uvrsti na listu u Njujorku „bila bi nezamisliva“, rekla je za CNN Lindzi Stjuart, direktorka istraživanja upravljanja investicijama u Morningstaru.

- Trenutne diskusije odražavaju stepen do kojeg su evropski akcionari pojačali pritisak na integrisane energetske kompanije (u Evropi) da unaprede svoju igru u vezi sa klimatskim obavezama i drugim (ekološkim, društvenim i upravljačkim) pitanjima na način koji možda nije slučaj u Sjedinjenih Država - dodao je on.

Prošlog meseca, bivši izvršni direktor Šela Ben van Beurden rekao je da je kompanija „masovno potcenjena“, ali da nije odustala od nade da će ostati u Londonu.

- Moramo da nastavimo da pokazujemo šta je to što možemo da ponudimo i za budućnost kao evropske kompanije za naftu i gas - rekao je on tokom diskusije na samitu Fajnenšel tajmsa o robama u Švajcarskoj.

- Da je energetska tranzicija zapravo prilika velike vrednosti i da nije neka vrsta zelene cene koju moramo da platimo jer smo slučajno u Evropi.

Sime u Citiju kaže da je verovatnoća da će Shell i TotalEnergies preskočiti brod na kraju mala.

- Postoji određena prednost u povezivanju sa zemljom - rekao je on, napominjući da bi neki globalni proizvođači energije radije imali nekoliko zastava — ne samo Zvezda i pruga — vijore iznad svojih industrijskih lokacija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>