• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ovoj državi se radi dok si živ: Penzioneri jedva pokrivaju troškove, pa "pod stare dane" rade teške poslove

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prošle godine granica za odlazak u penziju u Francuskoj je pomerena, te je uslov "punih 62 godine", pomerena na 64, ali to ne znači uživati u slobodnom vremenu i ispijati čaj, već nastavak rada za većinu

  • 5
Novčanik, novac, pare Foto: Shutterstock/perfectlab

"Ma samo da dočekam penziju", rečenica je koju često možemo čuti kada se nađemo u situaciji na smo pretrpani poslom, ali ipak u mnogim zemljama, odlazak u istu ne znači kraj radnih dana. Bas suprotno tome, u Francuskoj  odlazak u penziju na neki način znači da borba za opstanak počinje.

Naime, prošle godine granica za odlazak u penziju u Francuskoj je pomerena, te je uslov "punih 62 godine", pomerena na 64. Ovo je izazvalo brojne proteste koji su trajali danima, ali odluka je još uvek na snazi.

Penzija u Francuskoj do prošle godine iznosila je 960 evra, dok je sada oko 1200, što je svakako manje od minimalca koji iznosi 1700 evra.

Troškovi svakako ostaju isti, te rad nakon 64 godine je i te kako opcija za mnoge. Dok je cena stanova, za one koji imaju papire, oko 600 evra, troškovi struje mogu biti oko 50 evra, gas oko 100, dok voda varira - ali račun može biti i do 85 evra po mesecu.

Jasno je da minimum 800 evra odlazi na osnovne troškove, što je više od polovine penzije, pa i ne čudi što većina penzionera odlučuje da ipak nastavi sa radom.

Što se tiče uslova, kako nam izvor koji se nalazi u Francuskoj, odnosno Parizu javlja, penzioneri rade kao "ekstra" pomoć, odnosno dodatni radnik. Takođe, dok ostali rade pet, ili šest dana, ako ima posla, penzioneri rade do četiri dana, dok im je satnica malo veća nego kod regularnih radnika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MILOSCIMESA

    20. maj 2024 | 13:07

    Nisu prazni to nije tacno.Kod nas i dalje ima penzija od 100-150-200 e, sto je sramotno. Uglavnom bili kako bilo većina stanovništva su budući socijani slucajevi obzirom na tekući standard koji je izuzetno nizak po ovim cenama,Npr ako imate platu od 1000 e trenutno u Srbiji penzija će biti po meni oko 550 e u ovom trenutku taj novac nema nikakvu vrednost mozete da zamislite koliko ce da vredi recimo za 10 ili 20 godina.Nece vredeti nista.Po ovim cenama plata ne sme biti ispod 1.500,00 eur i to ona minimalna a panzija najmanje 1.000,00 eur.Toliko o tome.

  • Mihajlo

    20. maj 2024 | 11:51

    Penzioni fondovi EU su prazni, eto zato je tako...Isto kao i u Srbiji...

  • Tihi

    20. maj 2024 | 18:33

    Nije mi jasno da im je prosečna penzija 960 evra, a kod nas malo manja. A njihova privreda je 100 puta jača od naše. Odakle nama tolike pare?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>