• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Deca radila u klanici na podijumu za ubijanje: Tinejdžer je u istoj kompaniji pre godinu dana izgubio život

Vreme čitanja: oko 3 min.

Savezni zakon o radu zabranjuje deci određene poslove u klanicama i fabrikama za pakovanje mesa

  • 0
Klanica meso fabrika Foto: Pixabay.com

Deca su ponovo pronađena kako rade u klanici Mar-Jac Poultri, prema američkom Ministarstvu rada. Najnovije otkriće u Alabami dešava se samo godinu dana nakon što je tinejdžer ubijen u objektu kompanije u Misisipiju.

U građanskoj tužbi podnetoj 7. maja, DOL je rekao da su istražitelji u njegovom odeljenju za plate i radne sate otkrili da deca rade u postrojenju za preradu živine, odnosno u delu za klanje gde su otkoštavali i živinu i sekli leševe. U žalbi se dodaje da su deca radila u ustanovi mesecima.

Mar-Jac upravlja objektima u Misisipiju, Alabami i Džordžiji, a ovinavod DOL-a usledili su nakon prošlogodišnjeg incidenta u kojem je tinejdžer poginuo u ustanovi Mar-Jac u Misisipiju.

Prema veb stranici Mar-Jac Poultri Alabama, Mar-Jac Poultri ne prodaje široj javnosti, pojedinačnim restoranima ili prodavnicama:

- Prodajemo prvenstveno distributerima na veliko i raznim nacionalnim objektima brze hrane.

Portparol DOL-a rekao je za CNN u utorak da je odeljenje za plate i radne sate pokrenulo višestruke istrage o fabrikama Mar-Jac u Alabami i Misisipiju. Savezni zakon o radu zabranjuje deci određene poslove u klanicama i fabrikama za pakovanje mesa, uključujući korišćenje ili čišćenje mašina, zbog opasnih uslova.

U majskoj žalbi, Odeljenje za rad je navelo da je Mar-Jac zaposlio nekoliko maloletnika mlađih od 18 godina na posebno opasnim poslovima rada na podijumu za ubijanje. Poslovi su uključivali okačenje živine uz brzo pokretne mašinske linije, otkoštavanje živine i sečenje leševa živine.

U žalbi se dodaje da su proizvodi koji izlaze iz objekta do kraja meseca "uprljani dečijim radom". To znači da je Mar-Jac bio "nepravedno obogaćen, stekavši znatnu nezakonito stečenu dobit", otpremanjem ove robe kršeći zakon o radu, navodi se u žalbi.

- Mar-Jac će nastaviti da se energično brani i očekuje da će pobediti proziv optužbi. Mar-Jac je posvećen poštovanju svih relevantnih zakona, uključujući, ali ne ograničavajući se na propise o dečijem radu, i već je preduzeo afirmativne korake da prevaziđe ono što propisi zahtevaju- navodi se u saopštenju kompanije poslatom CNN-u.

- Radnici o kojima je reč dali su kompaniji dokumente iz kojih se vidi da su stariji od 18 godina - navodi se u saopštenju u kome se navodi da Mar-Jac vodi politiku protiv zapošljavanja maloletnika.

Optužbe dolaze nakon što je 16-godišnji radnik ubijen u fabrici za preradu Mar-Jac u Misisipiju u julu. On je bio drugi radnik koji je preminuo dok je radio u objektu za nešto više od dve godine.

Mar-Jac Poultri je tada rekao za CNN da je tinejdžer preminuo od povreda zadobijenih u, kako je rekao, "nesrećnom slučaju". Kompanija je dodala da Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, koja razmatra povrede na radnom mestu između ostalih pitanja na radu, istražuje incident uz "punu podršku i saradnju kompanije". DOL je predložio kaznu od 212.646 dolara.

Ministarstvo rada u poslednje vreme pokušava da suzbije incidente dečijeg rada, posebno u objektima za pakovanje mesa. U februaru 2023. godine, Odeljenje za rad i zdravstvo i socijalne službe je saopštilo da povećavaju napore u borbi protiv dečijeg rada. DOL je tada primetio da je zabeležen porast od 69 odsto nelegalnog zapošljavanja dece u kompanijama.

Američko ministarstvo rada je zatražilo od saveznog suda da izda privremenu zabranu protiv "Faiette Janitorial Services" iz Tenesija nakon što su istražitelji otkrili da je kompanija 'zaposlila decu da čiste i dezinfikuju prostore i opremu tokom noćnih smena' u objektima za klanje mesa i živine, navodi se u saopštenju.

- Maloletnici su korišćeni za čišćenje opasne opreme, kao što su cepci za glavu, izvlakači čeljusti, tračne testere za meso i makaze za vrat - navodi Ministarstvo rada u saopštenju za javnost u sredu.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>