• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Palata Dunđerski na prodaju mimo znanja Zavoda za zaštitu spomenika: Pitali smo advokata koji je sledeći korak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vest o prodaji Palate Dunđerski osvanula je pre par dana na društvenoj mreži Instagram

  • 2
Dunđerski palata tužba Foto-kolaž: Google maps, Shutterstock

Telegraf Biznis preneo je pre par dana vest da se Palata Dunđerski prodaje preko jedne zrenjaninske agencije, a da nije ispoštovano pravo preče kupovine. Odnosno da građevina prvenstveno nije ponuđena Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Sada smo sa advokatom proverili koji bi sledeći korak mogao da bude za Zavod.

Podsetimo, Palata Dunđerski je označena kao spomenik kulture, a oglas o prodaji smo videli na Instagram stranici agencije za nekretnine Gsigma. Kada smo ih kontaktirali, rečeno nam je da pravo preče kupovine u ovom slučaju ne važi jer je Palata u privatnom vlasništvu.

Ipak, kako nam je potvrđeno u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, bez obzira što je reč o privatnom vlasništvu, prema Zakonu, pravo preče kupovine je moralo da bude ispoštovano. Poziv vlasnika nisu dobili do tad, a kako su nam rekli, o prodaji su kao i mi saznali preko društvenih mreža.

Advokatica Jelena Ćirić potvrdila je za Telegraf Biznis da pravo preče kupovine važi i kada je nekretnina,  a koja je pod zaštitom, u privatnom vlasništvu.

- Prema Zakonu o kulturnom nasleđu Republike Srbije, pravo preče kupovine važi i za spomenike kulture u privatnom vlasništvu. Naime, član 103 ovog zakona predviđa da Republika Srbija ima pravo preče kupovina kulturnog dobra u privatnoj svojini (odnosno javna ustanova zaštite koja to pravo vrši u ime i za račun Republike Srbije). Zakon dalje uređuje bliže uslove u pogledu korišćenja prava preče kupovine i obaveze vlasnika kada je u pitanju prodaja nepokretnosti koja se smatra spomenikom kulture.

Dakle, prodavac ima zakonsku obavezu da nepokretnost koja se smatra spomenikom kulture prvo ponudi Republici Srbiji, odnosno nadležnoj javnoj ustanovi zaštite, pa tek ukoliko se ista odrekne prava preče kupovine ili u zakonskom roku ne odgovori na ponudu, onda prodavac može pod istim uslovima da proda nepokretnost trećem licu. Takođe, javni beležnik koji overava ovakav kupoprodajni ugovor bi trebalo da upozori stranke ukoliko postoji pravo preče kupovine.

Pojasnila je i šta može biti sledeći korak za Zavod.

- U svakom slučaju ukoliko vlasnik nepokretnosti, odnosno prodavac, nije ispoštovao ovu obavezu, Republika Srbija, odnosno nadležna javna ustanova zaštite, može u zakonskim rokovima podneti tužbu pred nadležnim sudom i tražiti poništaj ugovora.

Inače, kako nezvanično saznajemo, Palata Dunđerski je u vlasništvu Zemljoradničke zadruge Zrenjanina. Kada smo ih kontakirali, te upitali zašto nije ispoštovano pravo preče kupovine, dobili smo odgovor da ,,nemaju komentar" i spuštena nam je slušalica.

(Telegraf Biznis)

Video: Kompanija MV Investment iz Beograda kupila hotel Jugoslaviju za 3,17 mlrd din

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    26. maj 2024 | 15:32

    PRODAJE SE TUDJA IMOVINA IZ VREMENA PLJACKE CRVENE BURZOAZIJE !!! OTETO PROKLETO!!!

  • Ladq

    26. maj 2024 | 15:11

    Znači da država ponovo oduzme nasilno i da, kao i sve što je u državnom vlasništvu, propada (pogledati ostale dvorce i vile Dunđerski).

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>