• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proizvođač Oreo keksa kažnjen za 337,5 miliona evra: Ograničavao trgovinu da bi povećao cene

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija je prestala da isporučuje čokoladice u Holandiji kako bi sprečila njihov uvoz u Belgiju, gde je Mondelez iste proizvode prodavao po višim cenama

  • 0
oreo Foto: Shutterstock

Mondelez, proizvođač čokolade Oreo kažnjen je sa 337,5 miliona evra zbog ometanja trgovine čokoladom, kolačićima i kafom između zemalja Evropske unije.

- U današnjoj odluci se navodi da je Mondelez nezakonito ograničio prekograničnu prodaju širom EU. Mondelez je to učinio kako bi održao više cene za svoje proizvode na štetu potrošača - rekla je Margrete Vestager, šefica EU za konkurenciju u četvrtak.

Evropska komisija, izvršna ruka EU, utvrdila je da je Mondelez International (MDLZ) namerno ograničio prekograničnu trgovinu, kao i da je "zloupotrebio svoj dominantni položaj" na nekim nacionalnim tržištima za prodaju čokoladica.

Između ostalog, kompanija je prestala da isporučuje čokoladice u Holandiji kako bi sprečila njihov uvoz u Belgiju, gde je Mondelez iste proizvode prodavao po višim cenama, navodi se u saopštenju Komisije.

- Komisija je zaključila da je nelegalna praksa Mondeleza sprečila trgovce na malo u mogućnosti da slobodno nabavljaju proizvode u državama članicama (EU) po nižim cenama - dodaje se prenosi CNN.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>