• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oglasila se NBS povodom smrti Miladina Kovačevića: Istaknuti ekonomista i član Saveta guvernera

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ostaće upamćen po svom istaknutom javnom delovanju na polju ekonomske analize i statistike, stoji u saopštenju NBS

  • 0
Miladin Kovačević Foto: Tanjug/Rade Prelić

Narodna banka Srbije oglasila se povodom iznenadne smrti ekonomiste i direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića, koji je od 2012. godine bio član Saveta guvernera.

"Kovačević je bio član Saveta guvernera od novembra 2012. godine neprekidno u tri mandata. Ostaće upamćen po svom istaknutom javnom delovanju na polju ekonomske analize i statistike", stoji u saopštenju NBS.

Ko je bio Miladin Kovačević?

Miladin Kovačević rođen je 1952. u Gacku (BiH). Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu – Odsek za matematiku, opšti smer i matematičke strukture – 1976. godine. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1978. Doktorsku disertaciju je odbranio 1984. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, stoji u saopštenju Narodne banke.

Radio je u Institutu za statistiku Saveznog zavoda za statistiku (SZS) u bivšoj Jugoslaviji od 1977. do 1986. Rukovodio je pripremama i sprovođenjem popisa stanovništva (1991), od 1986. do 1991, kao pomoćnik direktora SZS. U 1993. godini postavljen je za direktora Instituta za nacionalne račune, standarde, registre i statističku analizu (ranijeg Instituta za statistiku) pri SZS. Kao direktor Instituta pred kraj 1993. i na početku 1994. godine bio je angažovan na poslovima pripreme ekonomske politike i odgovarajućeg programa monetarne rekonstrukcije i ekonomske stabilizacije pri nekadašnjoj saveznoj vladi, čime je uveden na područje makroekonomskih računa.

Bio je glavni koautor udžbenika "Teorija uzorka i planiranje eksperimenata" za odgovarajući predmet na redovnim studijama Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koji je štampan i prihvaćen 1991. godine.

Godine 1995. izabran je za vanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu za predmet Teorija uzorka i planiranje eksperimenata. Godine 2001, na predlog Ekonomskog fakulteta, izabran je za naučnog savetnika Ministarstva za nauku Republike Srbije. Bio je, takođe, angažovan (1991) u Komisiji za sticanje doktorata od strane Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

U 1994. godini započeo je saradnju sa Ekonomskim institutom i Institutom ekonomskih nauka u Beogradu. Bio je angažovan  na području makroekonomskih analiza i metodologije makroekonomskih analiza i istraživanja ekonomskih kretanja i ekonomskih politika (bio je član redakcije, analitičar i autor priloga u mesečnom časopisu Makroekonomske analize i trendovi– MAT Ekonomskog instituta).

U 2003. godini postavljen je za zamenika direktora Republičkog zavoda za statistiku Srbije sa zadatkom usklađivanja i unapređenja statističkog sistema, a od 2015. godine bio je na čelu Republičkog zavoda za statistiku. Od 2001. bio je angažovan na saradnji s Kancelarijom i misijama Međunarodnog monetarnog fonda. U jednom mandatu (od maja 2004. godine) bio je član Saveta Narodne banke Srbije. Bio je član Međunarodnog statističkog instituta (ISI) i Naučnog društva ekonomista Srbije (NDE).

U neakademskoj sferi osnovna preokupacija mu je bila međunarodne privredne arbitraže. U oktobru 2010. godine postavljen je na funkciju predsednika Upravnog odbora Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, koju je obavljao do kraja te godine.

Dobio je zahvalnicu nekadašnjeg SZS 1984. godine za samo pet godina radnog staža u ovoj stručnoj ustanovi, kao najznačajnije priznanje te ustanove za doprinos razvoju statističkog sistema u bivšoj Jugoslaviji. U 2011. godini, povodom obeležavanja 138 godina izučavanja matematike kod nas, dobio je najviše priznanje (zahvalnicu) Matematičkog fakulteta u Beogradu za doprinos njegovom razvoju.

Član Saveta guvernera Narodne banke Srbije, istaknuti ekonomista i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević preminuo je danas u Beogradu u 71. godini.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>