• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Talog od kafe postaje "zeleni beton": Istraživači iz Australije pronašli su način da iskoriste ovaj otpad

Vreme čitanja: oko 2 min.

Korišćenje materijala nastalog iz taloga kafe čini beton 30 odsto jačim i smanjuje količinu potrebnog cementa do 10 odsto

  • 0
Kafa, talog Foto: Shutterstock/akegooseberry

Vaša jutarnja kafa bi mogla da pomogne našoj planeti. To je, bar, "obećanje" jednog australijskog univerziteta koji talog kafe pretvara u materijal koji se može dodati u beton da bi bio jači i održiviji, potencijalno smanjujući emisije gasova staklene bašte.

Proizvodnja betona, koja uključuje mešanje peska i šljunka sa cementom i vodom, veliki je proizvođač gasova staklene bašte, i prema navodima UN, odgovorna je za oko 7 odsto svetskih emisija.

Istraživači sa Univerziteta RMIT u Melburnu zagrijavali su otpad kafe bez kiseonika, u procesu poznatom kao piroliza, kako bi stvorili supstancu nazvanu bioučađ (biochar) koja može da zameni do 15 odsto peska koji se koristi u betonu.

Korišćenje bioučađi čini beton 30 odsto jačim i smanjuje količinu potrebnog cementa do 10 odsto, rekao je vođa istraživanja Radživ Rojčand.

Svake godinese iskopa otprilike 50 milijardi metričkih tona, uglavnom za upotrebu u betonu, stoji u izveštaju UN za 2022. godine. Njegovo vađenje je često destruktivno za životnu okolinu i sve ga je manje, navodi se u izveštaju.

Proizvodnja cementa, koja uključuje zagrevanje mešavine krečnjaka i gline na oko 1.500  stepeni Celzijusa, odgovorna je za većinu emisija štetnih gasova.

RMIT je u razgovorima sa nekoliko građevinskih kompanija i proizvođača betona kao i sa proizvođačima kafe da preuzme njihov otpad kafe kako bi mogli da osnuju kompaniju za proizvodnju biočađi, rekao je Rojčand.

Jedna australska infrastrukturna kompanija rekla je da planira da isprob beton i nada se da će ga koristiti na velikim putnim projektima. Građevinski gigant Arup je takođe podržao istraživanje, prenosi Rojters.

Milioni tona iskorištenog taloga kafe se proizvedu na globalnom nivou, a većina ovog otpada se šalje na deponije gde ispuštaju metan dok se razgrađuju.

Australija godišnje proizvede oko 75.000 tona otpadnog taloga kafe, a biočađ napravljen od njega mogao bi da zameni do 655.000 tona peska u betonu jer je gušći materijal istakao je Rojčand. On je dodao da bi, globalno, biočađ iz taloga kafe mogao da zameni do 90 miliona tona peska u betonu.

- Predviđamo da oko 60-70 odsto (organskog otpada) možemo da preusmerimo sa deponije u proizvodnju betona - rekao je on.

Drugi međunarodni univerziteti takođe istražuju potencijal biočađi i drugog bioinženjeringa u betonu. Rojčand je istakao da je RMIT je bio prvi koji je na ovaj način iskoristio talog kafe.

(Telegraf Biznis)

Video: Elektrifikovana flota vozila

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>