• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dela grupe Queen bi mogla da završe u rukama "Sony Music" kompanije: Pregovori su u toku, a cifra je ogromna

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Queen katalog, koji obuhvata prava na logotipe, muzičke spotove, robu, izdavaštvo i druge poslovne mogućnosti, je veoma tražen, jednostavno zbog dugovečnosti njihove muzike

  • 0
grupa Queen Foto: Anwar Hussein / PA Images / Profimedia

"Sony Music" je navodno u pregovorima o kupovini muzičkog kataloga rok grupe Queen, uključujući hitove poput Bohemian Rhapsody, Radio Ga Ga i Another One Bites The Dust. Prema Bloombergu, Sony radi sa drugim investitorom na transakciji, koja bi potencijalno mogla da iznosi milijardu dolara.

Kako se navodi, pregovori su još u toku, a ako dođe do sklapanja ugovora, on bi obuhvatao pesme grupe Queen i svu srodnu intelektualnu svojinu - uključujući prava na logotipe, muzičke spotove, robu, izdavaštvo i druge poslovne mogućnosti.

Razgovori o prodaji vode se od prošle godine. Takođe se navodi da je "Universal Music" bio umešan, zahvaljujući dugogodišnjoj vezi kompanije sa bendom, koji je potpisao ugovor sa britanskom etiketom EMI 1972. i ostao u kompaniji nakon što ju je Universal kupio 2011. Ako grupa postigne cenu od milijardu dolara, to će biti najveći posao te vrste, koji će premašiti 500 miliona dolara (393 miliona funti) koje je Soni platio za kupovinu kataloga Brusa Springstina krajem 2021.

Ranije ove godine, Sony je takođe kupio 50% udela u muzici Majkla Džeksona - po ceni od najmanje 600 miliona dolara.

Grupa Queen je popularnija od bilo kog od ovih izvođača, sa 52 miliona slušalaca mesečno na Spotifaju, budući da Džekson broji oko 41 milona na pomenutoj mrež, i Springstina 20 miliona. To je delimično zahvaljujući uspehu biografskog filma Bohemian Rhapsody i stalnim turnejama benda sa pevačem Adamom Lambertom, ali uglavnom zato što su pesme poput Crazy Little Thing Called Love i We Will Rock You i dalje globalno popularne i izuzetno unosne, prenosi CNN.

U Velikoj Britaniji, prvi "Queen's Greatest Hits" je najpopularniji album svih vremena, sa prodajom većom od 7 miliona primeraka. Bio je čak 20. po prodaji u 2023. godini, nadmašivši nova izdanja Eda Širana i Rolingstonsa. Prema najnovijim finansijskim izveštajima, Queen Productions Ltd je zaradila 52 miliona dolara u godini.

Prihod se podjednako deli između gitariste Brajana Meja, bubnjara Rodžera Tejlora, basiste Džona Dikona i članovap porodice pokojnog pevača Fredija Merkjurija.

Uprkos tome, Queen katalog je veoma tražen, jednostavno zbog dugovečnosti njihove muzike. Potencijalni ugovor benda komplikuje činjenica da Disney Music Group poseduje album grupe Queen koji je snimljen u Severnoj Americi.

Bend poseduje prava za ostatak sveta, a takođe zadržava i globalna izdavačka prava - autorska prava za muziku i tekstove.

(Telegraf Biznis)

Video: U Dubaiju se začula srpska muzika i zaigralo kolo povodom Dana državnosti Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>