• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Akcije Trampove kompanije pale za sedam odsto nakon što je bivši predsednik osuđen

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Akcije su dostigle vrhunac od skoro 80 dolara na "intraday" trgovanju 26. marta

  • 0
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP/Seth Wenig, Pool

Akcije kompanije "Trump Media & Technology Group" nakon početnog rasta naglo su pale danas na njujorškoj berzi nakon što je bivši predsednik SAD Donald Tramp u četvrtak osuđen za prikrivanje novca i falsifikovanje poslovnih dokumenata.

Nakon što su porasle više od dva odsto na otvaranju današnjeg trgovanja u petak, akcije Trampove kompanije pale su za sedam odsto, preneo je AP.

Agencija navodi da su akcije, kojima se trguje pod nazviom DJT, izuzetno nestabilne od samog starta na berzi, a od početka godine su utrostručene, u tom procesu često praveći dvocifrene procentualne promene naviše ili naniže u jednom danu.

Akcije su dostigle vrhunac od skoro 80 dolara na "intraday" trgovanju 26. marta.

Porota Okružnog suda na Menhetnu proglasila je bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa krivim za falsifikovanje poslovnih dokumenata.

Porota od 12 članova proglasila je Trampa krivim za sve 34 tačke optužnice za falsifikovanje dokumenata u vezi sa šemom prikrivanja tajnih isplata novca zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels, kako bi je sprečio da izađe u javnost sa navodima o aferi sa Trampom neposredno pre dana izbora 2016. godine.

Ovih 34 tačaka proizilaze iz 11 faktura, 12 vaučera i 11 čekova koji čine Trampovu mesečnu nadoknadu troškova bivšem advokatu Majklu Koenu koji je isplatio 130.000 dolara Danijelsovoj, prenosi CNN.

Tramp je prvi predsednik u istoriji SAD koji je osuđen za krivično delo.

Sudija Huan Merčan zakazao je ročište za izricanje kazne za 11. jul u 10 sati po istočno-američkom vremenu, odnosno u 16 sati po centralno-evropskom vremenu.

To je četiri dana pre Republikanske nacionalne konvencije, na kojoj se zvanično proglašava kandidat stranke na predsedničkim izborima, a koja bi trebalo da počne 15. jula.

Tramp bi mogao da bude osuđen na do četiri godine zatvora, ali oni koji su osuđeni za ista dela obično se novčano kažnjavaju ili im se izriče uslovna kazna, navodi Glas Amerike.

Tramp je suđenje protiv njega nazvao "sramotom" i "nameštenim".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>