• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Greta Metka Barbo Škerbinc, Zavod za zapošljavanje: Naša namera je informisanje ljudi i pošteno zapošljavanje

A. V.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Greta Metka Barbo Škerbinc je generalna direktorka Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije

  • 0
Greta Metka Barbo Škerbinc, generalna direktorka Zavoda za zapošljavanje RS Foto: Promo/ Marko Cokan
  • Utisci sa dosadašnjih 11 događaja informisanja kandidata za zapošljavanje koje ste organizovali u Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori pod nazivom Život i rad u u Sloveniji, veoma su pozitivni. Kakva su vaša iskustva?

Utisci su veoma pozitivni. U junu, septembru i novembru prošle godine i u februaru ove godine uspešno smo organizovali više ovakvih događaja u inostranstvu, a usled veoma dobre saradnje sa Republikom Srbijom na temelju bilateralnog sporazuma o zapošljavanju između Republike Srbije i Republike Slovenije, koji je bio potpisan 2019 godine, odlučili smo da organizujemo takođe dva događaja i u Srbiji i to u 10 juna u Beogradu i 12 juna u Nišu.

  • Zašto se slovenački Zavod za zapošljavanje uopšte odlučio da organizuje takve događaje? Zašto u Srbiji?

Radne migracije su deo naše svakodnevnice i u Sloveniji, te se očekuje njihov rast i ubuduće, a glavna svrha odnosno cilj naših događaja jeste da stranim državljanima koji su u potrazi za poslom, obezbedimo verodostojne informacije o uslovima rada i života u Sloveniji te da im sa relevantnim informacijama pružimo odgovarajuću pravnu zaštitu, jer radnici migranti mogu biti uskraćeni za svoja prava zbog slabe informisanosti. Upravo zbog toga želimo da unapredimo obaveštavanje radnika već u izvornim državama, što znači da u najvećoj mogućoj meri poboljšamo njihov pristup informacijama o pravima, postupcima zapošljavanja, zakonodavstvu i sl., na način koji će radnicima biti razumljiv, jer tako obezbeđujemo i veću pravnu sigurnost.

Očekujemo da će na osnovu bilateralnog sporazuma između obe države i građani Srbije i dalje dolaziti na naše tržište rada, a na ovaj način želimo takođe pomoći našoj državi, da obezbedi odgovarajuću radnu snagu koja će pomoći u obnovi nakon katastrofalnih poplava i klizišta koja su se dogodila prošle godine u avgustu u Sloveniji i gde računamo takođe na pomoć stranih radnika iz nama bližih republika, jer su još u toku intenzivni radovi na sanaciji.

Srbija je po broju izdatih saglasnosti uz jedinstvenu dozvolu za boravak i rad u 2023. godini na 3. mestu, a takođe je i na 3. mestu po ukupnom broju izdatih radnih dozvola i saglasnosti uz jedinstvenu dozvolu za boravak i rad. Građanima Srbije je u 2023. godini izdat najveći broj dozvola iz proizvodne delatnosti, delatnosti saobraćaja i skladištenja, građevinarstva i ugostiteljstva, dakle i za one delatnosti koje su nam potrebne za obnovu nakon prošlogodišnje elementarne nepogode.

  • Kome su namenjeni događaji u Beogradu i Nišu? Koja preduzeća će učestvovati, šta nude?

Događaj je namenjen državljanima Srbije. Želimo, da im ponudimo sveobuhvatnije informacije o životu i radu u Sloveniji, dakle ne samo o radu. Slovenačkim poslodavcima podižemo svest o tome, da nije više dovoljno samo ponuditi pristojnu platu, već moraju radnicima pomoći u svim koracima mobilnosti i aktivno im pomagati, da se po dolasku u Sloveniju uspešno integrišu u okruženje. Tu je važna i pomoć oko smeštaja, spajanja članova porodice i sl.

Budući da su najbolje informacije iz "prve ruke", na ove događaje dolazi skoro 60 uglednih slovenačkih poslodavaca iz cele Slovenije, koji zajedno zapošljavaju više od 30.000 radnika. Poslodavci su zapravo iz svih sektora, sa nama će biti i poslodavci iz sektora zdravstva, transporta, ugostiteljstva, prerađivačkih sektora, građevinarstva, trgovine, snabdevanja vodom, uklanjanja otpadnih voda i otpada itd. Među prijavljenim poslodavcima su i oni koji aktivno rade na otklanjanju posledica poplava i klizišta.

Poslodavci će nastojati na događajima u Srbiji pre svega da se povežu sa osobama koje traže posao iz različitih profesionalnih oblasti, i da iz prve ruke bez posrednika nude kandidatima sve informacije o poslu, o životu i radu u Sloveniji, zapravo sve one informacije, koje su neophodne za bezbedno zapošljenje i najve'u radnu i socialnu zaštitu ljudi.

  • Podaci ukazuju da se u Sloveniji uglavnom traže lekari, inženjeri, građevinski radnici... da li je to tačno? Kakve povoljnosti mogu očekivati oni koji su zainteresovani za rad i boravak u Sloveniji?

Sva zanimanja, koje ste nabrojali, zapravo su potrebni u svim zemaljama u Evropi. Ni Srbija pa ni Slovenija nisu izvandredne, zato jer je FAIR ZAPOŠLJAVANJE naša maksima i uvereni smo, da migracijski tok ide dvostrano.

Više od polovine poslodavaca u Sloveniji suočava se sa problemima u pronalaženju kadrova i moramo reći da poslodavci iz Slovenije veoma cene radnike iz država nekadašnje Jugoslavije. Upravo zbog toga želimo da na događaju predstavimo mogućnosti zapošljavanja iz različitih delatnosti i regije, sve što Slovenija može da ponudi u ovom trenutku.

Naime, svi zajedno moramo biti svesni da su radne migracije realnost i da niko ne može sprečavati ljude koji se iz različitih razloga odluče za preseljenje u drugu državu. Upravo zbog toga u Zavodu na zapošljavanje smatramo da je naša uloga i misija da te radnike u najvećoj mogućoj meri zaštitimo sa pravim informacijama kako ne bi dolazilo do zloupotreba.

  • Za Sloveniju bi se moglo reći da je uzor državama odnosno republikama nekadašnje Jugoslavije.

U Sloveniji su veoma strogi uslovi u pogledu jednakog tretmana zaposlenih, bez obzira na godine, državljanstvo i ostale lične okolnosti, zato se uslovi za zaposlene ne razlikuju. U slučajevima kada se cela porodica preseli u drugu državu, potrebna je još veća podrška mobilnosti. I ovde Zavod za zapošljavanje može da ponudi odgovarajuću pomoć.

Čini mi se, da je Slovenija poslednjih godina sazrela kao država i da smo svesni da ćemo biti zanimljiva destinacija za život i rad samo ako budemo u stanju da ponudimo dobre i podsticajne uslove za rad i život. Toga su svesni i brojni slovenački poslodavci koji će narednih dana biti sa nama u Republici Srbiji, jer se na različite načine, pre svega korektnim i profesionalnim odnosom prema svojim zaposlenim, sve više trude, da zadrže zadovoljne saradnike.

Toga smo svesni i u Zavodu za zapošljavanje Republike Slovenije, zato ćemo na događajima, osim predstavljanja mogućnosti zapošljavanja u Sloveniji, pokušati da odgovorimo i na druga pitanja o životu u Sloveniji, jer odluka o zaposlenju u inostranstvu često utiče i na ostale članove porodice. Na događajima će biti dostupno i individualno savetovanje o karijeri.

Naime, naša namera je pošteno zapošljavanje, da su radnici dobro informisani i da shvate da se radi o zapošljavanju preko javnih službi, a ne preko posrednika. Naš cilj je da kandidati pronađu dobre poslodavce i da se poštuje radnopravno zakonodavstvo, jer su stranci zapravo ranjiva grupa na tržištu rada. Svi moramo biti svesni da nam dolaze ljudi, a ne mašine koje rade.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>