• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

U Hrvatskoj poskupljuje čokolada

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Cena se neće vratiti na nivoe koji su bili u prethodnim godinama", navode jedan od proizvođača

  • 2
Čokolada, čokoladni, čokoladna Foto: Pixabay

Rast cena kakaoa već duže vreme inciraju i rast same cene čokolade, a u našem regionu, sudeći po saznanju portala Index.hr, prvo poskupljenje će osetiti hrvatski građani.

Kako saznaje hrvatski list, u narednim mesecima potrošači mogu očekivati korigovane cene čokolade na policama hrvatskih supermarketa. Hrvaski novinari kontaktirali su tri najveće konditorske firme u zemlji i svima su postavili isto pitanje: "Kada mogu očekivati nove cene, koliko će povećanje biti i da li se planira ukidanje pojedinih linija proizvoda ili pak smanjenje". Takođe, zanimalo ih je da li će se cena kakaoa odraziti i na keks i srodne proizvode koji sadrže kakao.

Jedna od njih, potvrdila je slutnje o rastu cena.

"Nedovoljna briga o zasadima kakaoa te ekstremne klimatske promene uzrokovale su smanjenje roda i proizvodnje kakao u zemljama zapadne Afrike koje su najveći globalni proizvođači, što već duže vreme snažno utiče na cenu kakaoa koja je dostigla istorijske nivoe. Naime, već od početka 2023. godine cene kakao na svetskim berzama su u neprestanom porastu.

Samo u poslednjih godinu dana, cena je dostigla rekordni nivo u zadnjih 50-ak godina. Na londonskoj je berzi u prvom kvartalu cena po toni iznosila čak 10.000 funti, dok je prošle godine u istom razdoblju bila oko 2100 funti, što je gotovo pet puta više. Iako je nakon toga cena blago pala, i dalje je reč o velikoj razlici, odnosno otprilike 300 posto većoj ceni u odnosu na pre.

Paralelno s tim, usled smanjenih zaliha, rasli su i primarni troškovi prerade kakaoa, što je uveliko uticalo na cene kakao mase, kakao maslaca i kakao praha koji se koriste u proizvodnji čokolada i pralina te keksa i vafla. Ovako snažan, dugotrajan rast troškova sirovina utiče na konditorsku industriju na globalnom nivou, a u Krašu smo u proteklom razdoblju činili sve kako bismo ga interno amortizirali.

Situacija na tržištu je takva da je danas mnogima uopšte teško doći do sirovina, s obzirom na njihovu dostupnost i potražnju, ali možemo reći da u Krašu imamo osigurane dovoljne količine za naredni period. Nažalost, kad je reč o cenovnim pritiscima, ne nazire se stabilizacija, a ako i do nje dođe, cena se neće vratiti na nivoe koji su bili u prethodnim godinama.

Kako smo u Krašu i ranije najavili, usled otežanih okolnosti primorani smo korigovati cene naših proizvoda koji sadrže kakao. Te korekcije su napravljene skladno udelu kakao delova u sadržaju pojedine kategorije proizvoda.

U Krašu smo maksimalno dugo odgađali poskupljenja za krajnje potrošače, ali radi očuvanja stabilnosti poslovanja i radnih mesta te održivosti celog proizvodnog procesa, ovaj je korak nažalost bio nužan i neizbežan. Krašu će i dalje u poslovanju biti prioritet proizvodnja visoko kvalitetnih proizvoda po već poznatim tradicionalnim recepturama te od toga ne odustajemo i u ovim izazovnim vremenima. Upravo, poverenje potrošača daje nam podsticaj da nastavimo čuvati stogodišnju tradiciju izvrsnosti koja Kraš čini prepoznatljivim", stoji u odgovoru.

Ipak, druga kondiktorska fabrika ipak neće još uvek poskupljivati svoje proizvode.

"Poslednje povećanje cena vlastitih proizvoda Društvo Zvečevo d.d. je napravilo u 2023. godini. U ovom trenutku, Društvo Zvečevo d.d. neće povećavati cene svojih proizvoda, osim u slučaju novih drastičnih promena cena ključnih sirovina. Društvo Zvečevo d.d. veruje da će u narednim periodima doći do korekcije cena ključnih sirovina, čime će doći i do relaksacije cenovnih pritisaka ključnih inputa na cenu gotovog proizvoda", napisali su u odgovoru za Indeks.

(Telegraf Biznis)

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>