• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održan događaj zapošljavanja Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije u Beogradu

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

60 slovenačkih poslodavaca predstavilo se radnicima u Srbiji

  • 0
Održan događaj zapošljavanja Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije u Beogradu Foto: Promo/ Tanja Podobnik

Zbog velike potražnje poslodavaca i potreba tržišta rada kako u Sloveniji tako i u Srbiji, Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije uspešno je danas realizovao događaj zapošljavanja u Beogradu. Na događaju je učestvovalo skoro 60 uglednih slovenačkih poslodavaca iz različitih sektora, koji zajedno zapošljavaju više od 26.000 radnika, kao i predstavnici slovenačkih i srpskih sindikata radi obostranog upoznavanja sa pravima radnika i podrške tržištu rada u obe države.

-Želimo da potencijalni zaposleni dobiju precizne i pravovremene informicije i da shvate da se zapošljavanje organizuje preko javnih službi, a ne preko posrednika. Sloveniji su potrebni praktično svi profili, kako visokokvalifikovani, tako i nekvalifikovani kadrovi iz različitih delatnosti. Više od polovine poslodavaca u Sloveniji suočava se sa problemima u pronalaženju kadrova i moram reći da poslodavci iz Slovenije veoma cene radnike iz država nekadašnje Jugoslavije. S’ druge strane, slovenačkim poslodavcima podižemo svest o tome da nije više dovoljno samo ponuditi pristojnu platu, već moraju radnicima pomoći u svim koracima mobilnosti i aktivno im pomagati da se po dolasku u Sloveniju uspešno integrišu u okruženje. Tu je važna i pomoć oko pronalaska smeštaja, spajanja članova porodice i slično - naglasila je direktorka Zavoda za zapošljavanje Slovenije, Greta Metka Barbo Škerbinc.

Održan događaj zapošljavanja Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije u Beogradu Foto: Promo/ Tanja Podobnik

Događaji predstavljaju nastavak inicijative Zavoda Republike Slovenije da omogući kvalitetne informacije i podršku građanima naše zemlje koji su zainteresovani za rad u Sloveniji, pa su tako posetiocima ovih događaja pružane sveobuhvatne informacije o uslovima života i rada u Sloveniji, kao i mogućnosti zapošljavanja u različitim oblastima. Iznesene su informacije i ponude o poslovima na različitim pozicijama u zdravstvu, oblasti socijalne zaštite, saobraćaju, građevinarstvu, ugostiteljstvu i mnogim drugim sektorima. Održane su i posebne prezentacije o životu i radu u Sloveniji, pružajući odgovore na pitanja povezana sa školskim sistemom, priznavanjem stručnih kvalifikacija i uslovima smeštaja.

Održan događaj zapošljavanja Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije u Beogradu Foto: Promo/ Tanja Podobnik

Srbija je po broju izdatih saglasnosti uz jedinstvenu dozvolu za boravak i rad u 2023. godini na trećem mestu svih izdatih saglasnosti u Sloveniji, a takođe je na trećem mestu po ukupnom broju izdatih radnih dozvola i saglasnosti uz jedinstvenu dozvolu za boravak i rad. Najveći broj tih dozvola u 2023. godini izdat je za rad u oblasti proizvodnje, saobraćaja i skladištenja, građevinarstva i ugostiteljstva, dakle i za one delatnosti koje su potrebne za obnovu slovenačke infrastrukture nakon prošlogodišnjih poplava i klizišta usled vremenskih nepogoda.

Nakon Beograda, Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje organizuje sajam zapošljavanja i u Nišu 12-tog juna u Tami Residence gde će svi zainteresovani od 10 do 17 časova moći da se bliže upoznaju sa uslovima rada I života u Sloveniji.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>