• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Švajcarski poljoprivrednici koriste dronove da pronađu lanad sakrivenu u poljima

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na ovaj način mogu ih sačuvati od sigurne smrti

  • 0
Lane Foto: Shutterstock/Kid Dog Travel

U bujnim poljima švajcarskog grada Forela, volonteri koriste dronove da bi pre zore pronašli lanad ili mlade jelene, koji se kriju u visokoj travi, sprečavajući poljoprivrednike da ih nenamerno povrede ili usmrte teškom mehanizacijom.

Stotine mladunčadi je ubijeno ili osakaćeno na poljoprivrednim poljima u Švajcarskoj, što je navelo Fondaciju za spasavanje lanadi u kantonu Vod da preduzme ove korake.

Poljoprivrednik Stefan Kol, koji je bio skrhan kada je slučajno ubio mladunče na svom polju, koristi besplatnu uslugu fondacije da spreči dalje incidente.

Osnovana 2018. godine, grupa upozorava poljoprivrednike na prisustvo mladunčadi kako bi se mogli kloniti njih dok žanju ili kose na svom imanju.

- Kada mašina prođe, mladunče biva pogođeno i ubijeno. Naš cilj je da ih pronađemo i učinimo da budu bezbedni - rekao je Rodžer Stetler, bivši bankar koji volontira u fondaciji.

Srne imaju tendenciju da ostavljju mlade u visokoj travi na poljima dok traže hranu, vraćajući se kasnije po potomstvo.

Mladunci ostaju potpuno mirni dok čekaju povratak svoje majke, što ih čini podložnim povredama poljoprivrednih mašina, za razliku od jelena, srna i lisica koje se plaši buka, prenosi Rojters.

Na zahtev poljoprivrednika, volonteri lete dronom visoko iznad polja, koristeći termoviziju da otkriju prisustvo mladunaca.

Volonteri sprovode pretragu rano, pre nego što sunce zagreje travu, kako bi mogli da identifikuju lane koje se pojavljuju kao crvena mrlja na kameri dronova.

Mlada životinja se zatim pažljivo prekriva drvenim sandukom sa zastavom na vrhu, što omogućava poljoprivrednicima da lako izbegnu lane na svom imanju.

(Telegraf Biznis)

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>