• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ministar trgovine ocenio da će biti novih investicija iz Japana: U oktobru dolazi velika poslovna delegacija

V. K.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Japanske kompanije su u Srbiju u poslednjih nekoliko godina investirale oko 500 miliona evra

  • 0
Tomislav Momirović Foto: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/ nr

Japanske kompanije su u Srbiju u poslednjih nekoliko godina investirale  oko 500 miliona evra, rekao je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i dodao da se očekuje potpisivanje sporazuma o zaštiti investicija u narednih godinu i po dana.

Momirović je za RTS, a povodom posete državno - privredne delegacije Srbije Japanu rekao da japanske kompanije u ovom trenutku zapošljavaju 4.000 ljudi u Srbiji i potvrdio da će biti novih investicija iz Japana.

- Primila su nas u Japanu tri ministra, što je prema mom mišljenju, od velikog značaja. Srbija je relativno mala država sa 6,5 miliona stanovnika a Japan je četvrta najjača ekonomija na svetu. Napravili smo neki plan za naredne mesece i godine - rekao je Momirović.

Govoreći o konkretnim primerima saradnje, Momirović napominje da, pre svega, mora da se ojača institucionalni okvir saradnje.

- Vrlo brzo krećemo u pregovaranje, onda i potpisivanje sporazuma o zaštiti investicija u naredne dve godine. Želimo još više da se afirmišemo, da još više budemo prepoznati na tom tržištu, da privučemo još više investicija. To je fantastična zemlja, mnogo kompanija, neke su došle u prethodnim godinama - najavio je ministar.

Ministar je rekao da je srpska delegacija imala sastanke s najvećim kompanijama u Japanu, poput Micubišija i Takeda.

- Japanske kompanije investiraju oko 100 miliona evra godišnje. Naša trgovinska razmena je oko 330 miliona evra. Mi moramo da napravimo takav plan, da u narednih nekoliko godina trgovinsku razmenu podignemo na milijardu evra. Da investicije sa ovih 500 miliona podignemo na dve milijarde. Da nema 4.000 zaposlenih u japanskim kompanijama, nego da ima 20.000 - rekao je ministar.

On je najavio da u oktobru dolazi velika poslovna delegacija iz Japana, predvođena njihovom poslovnom zajednicom, odnosno organizacijom Džetro.

- Očekujemo da ćemo u narednih godinu i po dana imati nove posete na najvišem nivou. Očekujemo da potpišemo, mada je praksa da to traje i pet godina, taj sporazum o zaštiti investicija u narednih godinu i po dana i da imamo rezultate - naveo je Momnirović.

Prvog jula strupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, dodao je i naglasio da je to neverovatna šansa za našu zemlju.

- To je jedinstvena šansa. To je ekskluzivna šansa za naše kompanije. Jedino će kompanije iz Srbije imati tu priliku. I japanske kompanije su zainteresovane za to. I nemačke kompanije su zainteresovane - rekao je Momirović.

Smatra da je Srbija spremna za to i da se prvi pozitivni efekti očekuju sledeće godine.

- Važno je da naše kompanije nastave da investiraju u to tržište. Da naš izvoz sa milijardu i dvesta miliona evra skoči na preko dve milijarde u narednih tri-četiri godine. To je ključno - dodao je Momirović.

Ministar je objasnio i da put Kine prvo idu sirovine, odnosno rude, poljoprivredni proizvodi, sušeno voće, u čemu je Srbija najprepoznatljivija, pre svega u Aziji, a između ostalog i u Japanu.

Tu je potencijal zaista veliki, rekao je Momirović i dodao da je tu prehrambena industrija, mašinska, farmaceutska industrija.

- Svi ti proizvodi će bez carina se izvoziti na kinesko tržište. Ja mislim da je to ekskluzivna stvar za naše kompanije u Evropi - rekao je Momirović.

Ministar je rekao da se intenzivno pregovara sa Egiptom oko sporazuma o slobodnoj trgovini.

- Očekujemo da u narednih mesec dana zatvorimo sva ta osetljiva pitanja. On (sporazum) će biti jako afirmativan, jako stimulativan, pre svega za našu poljoprivredu. Potrebna nam je politička podrška. Egipat je zemlja od preko 100 miliona stanovnika - objasnio je Momirović.

Komentarišući to što su mediji juče preneli da od 1. jula poskupljuje kafa za 50 odsto u maloprodajnim objektima, ministar je rekao da nema nikakve sumnje da postoji kriza kada je reč o logistici, Vijetnamu i Indoneziji kao proizvođačima kafe.

- S druge strane, u Brazilu i Južnoj Americi imaju svoje drugačije izazove. Deluje da će tako biti. Ali mi živimo u specifičnim vremenima. Mi ne živimo u redovnim vremenima. Mi živimo u neposrednom ratnom okruženju - istakao je Momirović.

Dodaje da cena nafte ponovo skače, a da je cena struja za sada stabilna, iako je i to izazov dugoročno gledano, jer postrojenja za proizvodnju u Ukrajini su praktično devastirana.

Odgovarajući na pitanje da li bi cena mogla da dostigne 300 dinara za 100 grama, Momirović kaže da u ovom trenutku ne znamo šta bi moglo biti.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da postoje kolebanja na globalnom tržištu.

- Država će pomno pratiti da li će te izazove koji su na globalnom tržištu, iskoristiti maloprodajni lanci da zajednički podignu cene. To naravno nećemo dozvoliti -  zaključio je Momirović.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Jelena Radonjić je prvi posao imala u Japanu, danas je saradnik Forbsa: Ovo su top veštine za uspeh

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>