• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otvorena izložba "Digitalni muzej železnice": Moderna tehnologija u službi istorije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministar Vesić je tokom obraćanja povodom otvaranja istakao da će nova zgrada Železničkog muzeja biti multimedijalna

  • 1
Želežniočki muzej, Goran Vesić Foto: Nikola Anđić

Danas je u Železničkom muzeju u Beogradu otvorena izložba "Digitalni muzej železnice". Ovim projektom Muzej dobija svoju digitalnu dimenziju koja je neophodna za dalji razvoj ove institucije.

Direktor Železnočkog muzeja Strahinja Vuković, istakao je da nove tehnologije za jednu kulturnu ustanovu znače privlačenje novih posetilaca, kao i privlačenje sajber posetilaca.

-Verujem da će spoj tradicionalnog i modernog pristupa prikazivanja muzejskih eksponata podstaći mlađe generacije da zavole železnicu- istakao je Vuković

Naveo je da ova izložba ima za cilj da putem digitalizacije svim građanima Srbije približi istorijat, nastanak i razvoj železnice s tim da je akcenat na mlađim generacijama.

- Ovakav moderan, digitalan, pristup u muzeologiji je neophodan kako bi smo uspeli da ovu izložbu prilagodimo savremenom dobu- istakao je Vuković.

Natali Delić, izvršni direktor za strategiju i digital Telekom Srbije je istakla da je jako važno da se širi svest o novim tehnologijama ali da se u isto vreme očuva i naše nasleđe.

- Ovo je pravi projekat i pravi primer kako se prošlost i budućnost prožimaju i kako kroz moderne tehnologije donosimo bogatu istoriju Srpske železnice posebno mlađim generacijama - rekla je.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrsastrukture Goran Vesić istakao je da su muzeji veoma važni zato što nas podsećaju na to kako je izgledala prošlost.

- Razvoj srpske železnice je pratio modernizaciju srpske države u XIX  veku i pokušaje da naša država uhvati korak sa Evropom i svetom. Izgradnja naše železnice 1884. godine je značilo da se Srbija povezuje sa Evropom i da Srbija postaje moderna evropska država - kazao je Vesić.

On je istakao da železnica nije samo vid prevoza već da je za mnoge i izvor lepih uspomena na putovanja, ekskurzije, odlazak u vojsku ili na kocerte te je železnica, naprosto, deo naših života.

Iz ovog razloga, kaže, Železnički muzej nije samo muzej železnice već i muzej naših sećanja o tome kako smo rasli i kako smo uživali u životu zbog čega je dodatno važan.

- Došli smo u situaciju da železnica ponovo zauzima ono mesto koje zaslužuje. Pokazalo se da je železnica koja je u XIX veku značila tehnološki razvoj jedne države, sada ponovo, u XXI veku, znači taj isti tehnološki razvoj. Sada moderne svetske i evropske države nisu moderne ako nemaju brze pruge, ako nemaju uređenu železnicu - istakao je.

Dodao je da je železnica redak vid transporta koji je preživeo kroz vreme i u novo doba je ponovo našla svoje mesto i ponovo znači tehnološki razvoj.

- Do Budimpešte će se stizati za dva sata i 45 minuta, do Subotice od 70 do 80 minuta, do Niša za 100 minuta i upravo to je taj tehnološki razvoj koji uzdiže našu zemlju. Razvoj novih tehnologija znači i razvoj Srbije - naveo je Vesić.

Nove tehnologije donose i promene u ponašanju svakog od nas i zato je sada važno da muzej može da bude u svakoj kući.

- Mi se obraćamo novim generacijama digitalnim jezikom i pokušavamo da ih zainteresujemo za ono što je istorija železnice - rekao je.

- Naša ideja u budućnosti je izgradnja nove zgrade muzeja železnice i to je nešto na čemu ćemo raditi. Ta zgrada će biti multimedijalna i ona će pružati sve mogućnosti onima koji budu dolazili, da provedu čitav dan tamo.To će biti pravi primer jednog modernog muzeja - zaključio je Vesić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Азбука

    13. jun 2024 | 17:55

    И, где ће бити нова зграда Музеја?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>