• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

PKS: Manje čekanja na granicama EU, više poslova za kompanije Srbije i regiona

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neophodno je ulaganje u modernizaciju i unapređenje infrastrukture

  • 1
Povezanost na Koridoru 10 Foto: TANJUG/ Privredna komora Srbije/ Ivana Vukotić / bg

Unapređenje transporta i logistike na Zapadnom Balkanu, ulaganje u infrastrukturu, smanjenje čekanja kamiona na granicama EU i ostalih administrativnih barijera na Koridoru 10, ključni su preduslovi za bolje pozicioniranje regiona na jedinstvenom tržištu EU i jačanja konkurentnosti kompanija, ocenjeno je danas na okruglom stolu "Povezanost na Koridoru 10".

Ovaj skup, održan u Privrednoj komori Beograda okupio je predstavnike vlada Srbije i Slovenije, privrednih komora i poslovnih asocijacija, kao i vodeće kompanije iz sektora transporta, logistike, lanaca snabdevanja.

U saopštenju Privredne komore Srbije (PKS) se navodi da je skupu prisustvovala i ministarka privrede Adrijana Mesarović koja je kazala da Koridor 10 doprinosi ekonomskom razvoju Srbije, ubrzanju tranzitnog saobraćaja i međunarodnih trgovinskih tokova, kao i prevoza putnika.

- Neophodno je ulaganje u modernizaciju i unapređenje infrastrukture kako bi se olakšao transport robe i ljudi, što će doprineti povećanju konkurentnosti privrede. Takođe je važna saradnja između privatnog i javnog sektora kako bi se osiguralo efikasno upravljanje logističkim lancima i optimalno korišćenje resursa - rekla je ona.

Vlada Srbije, prema njenim rečima, spremna je da podrži inicijative koje doprinose razvoju transportne i logističke infrastrukture, kao ključnih elemenata za ekonomski napredak države.

Povezanost na koridoru 10 Foto: TANJUG/ Privredna komora Srbije/ Ivana Vukotić / bg

U saopštenju PKS se dodaje da je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju tog udruženja privrednika Mihailo Vesović rekao da je učešće ministara Srbije i Slovenije na današnjem skupu poslalo važnu poruku da oni žele da čuju poslovnu zajednicu i kompanije i da se u dijalogu traže konkretna rešenja za izazove i probleme u poslovanju koji se odnose na transport i logistiku.

Vesović je, kako se dodaje naveo da su transport i logistika strateški važne teme kada je reč o pridruživanju Srbije i regiona EU.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da kamioni na graničnim prelazima sa EU čekaju u proseku 10 sati, a nekada čak i do 36 časova i da to stvara godišnje troškove firmama od skoro 70 miliona evra.

- Podaci Svetske banke iz 2023. godine, ukazuju na 26 miliona sati čekanja kamiona godišnje, na svim graničnim prelazima između Zapadnog Balkana i EU - podseća Vesović.

On je dodao i da su Srbija i Zapadni Balkan deo evropskog ekonomskog prostora u mnogim aspektima, što se manifestuje i kroz vrednost spoljnotrgovinske razmene i investicija iz EU u Srbiji i regionu.

- Moramo da unapredimo i znatno poboljšamo situaciju na graničnim prelazima, rešimo i druge administrativne barijere kao što je pitanje veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata kako bi naše privrede još bolje funkcionisale - poručio je Vesović.

U saopštenju PKS se ističe da je ministar za privredu, turizam i sport Republike Slovenije Matjaž Han rekao da je Srbija glavni partner Sloveniji u ovom regionu, i da dve zemlje imaju odlične ekonomske i prijateljske odnose, kao i da veoma uspešno privrede sarađuju i spremne su da pomognu kompanijama da reše probleme i budu konkurentnije.

Na Zapadnom Bakanu, prema njegovim rečima, nužno je unapređenje infrastrukture za bržu integraciju u EU.

U diskusiji na okruglom stolu, kako navodi PKS, razgovaralo se o nekoliko ključnih tema, a to su uticaj globalnih ekonomskih i geopolitičkih tendencija na poslovanje privreda, izazovi u izgradnji regionalne infrastrukture, važnost implementacije intermodalnog transporta kao rešenja za kompanije u različitim sektorima, racionalizaciji operacija lanaca snabdevanja, kao i modernizaciji trgovinskih i transportnih procesa.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Revolucija je sada, ako kasnite...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kliker

    13. jun 2024 | 17:20

    Ovakvi skupovi se održavaju preko 20 godina, ali se stvari nisu ni milimetar pomerile.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>