• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne odustaju: Nemačka pokušava da spreči ili ublaži EU carine na kineska električna vozila

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska komisija je 12. juna obavestila kineske proizvođače EV o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode

  • 0
Nemačka, nemačka zastava Foto: Shutterstock/canadastock

Nemačka vlada pokušava da spreči nove carine Evropske unije na kineska električna vozila (EV) ili da ih bar ublaži ako ukidanje ne bude moguće, javlja Blumberg pozivajući se na neimenovane upućene izvore.

- Nemačka veruje da će Evropska unija uspeti da pronađe rešenje u direktnim pregovorima sa Kinom - rekao je jedan od tih izvora.

Berlin je ubeđen da još uvek postoji mogućnost za dogovor sa Pekingom po pitanju EV pre nego što odluka o carinama stupi na snagu 4. jula i smatra da još neke članice EU dele njeno mišljenje, dodaje izvor.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek sledeće nedelje putuje u Kinu i planira da sa tamošnjim političarima diskutuje o rešenju spora oko izvoza kineskih elekričnih automobila u Evropsku uniju.

Evropska komisija (EK) je 12. juna obavestila kineske proizvođače EV o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca, a one će u nekim slučajevima iznositi 38,1 odsto.

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je ranije ovog meseca na posledice ograničenja trgovine sa Kinom, rekavši da Evropska unija ne treba da zatvara svoja tržišta za strane kompanije.

Ako bi Kina uzvratila recipročnim merama, najteže bi bili pogođeni upravo nemački proizvođači automobila kao što je Folskvagen ili Be-Em-Ve (BMW).

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Pogledajte kako izgeldaju prva električna vozila Pošte Srbije od danas u upotrebi u Novom Sadu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>