• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbi masovno kupuju stanove i kuće u Hrvatskoj: Novac nije problem, ali ih zanima samo ova lokacija

A. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Međutim kod građana Srbije, Istre i Kvarnera ove godine je zabeleženo nešto veće interesovanje za kupovinu nekretnina na hrvatskom primorju.

  • 4
Umag, Hrvatska, primorje Foto: Shutterstock/xbrchx

Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije su već tradicionalno najbolji kupci, odnosno redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i stanova, pa su prošle godine kupili njih čak 3.403.

Međutim kod građana Srbije, Istre i Kvarnera ove godine je zabeleženo nešto veće interesovanje za kupovinu nekretnina na hrvatskom primorju.

- Zanimljivo je da nam u poslednje vreme sve više upita i kupaca stiže iz Srbije. To su kupci veće platežne moći koji više vole da kupuju skuplje nekretnine na elitnim destinacijama. Po pravilu su zainteresovani za kupovinu nekretnina u Opatiji i Istri, s naglaskom na zapadnu obalu - rekao je Branko Papeš, direktor agencije za nekretnine Dogma, za "Jutarnji.hr".

Teško je reći sa čime je sada povezano ovo veće interesovanje. Opatija je, recimo, nekada bila miljenik bogatih Rusa za kupovinu vikendica... Prema podacima, građani Srbije su prošle godine kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj.

- Nismo primetili veće interesovanje građana Srbije za nekretnine u Dalmaciji, rekala bih da je interesovanje isto kao i do sada, a najviše ako je jedan od vlasnika, ako su kupci bračni par, poreklom iz Hrvatske - odgovorila je Jasminka Biliškov, direktorka agencije za nekretnine Biliškov, na pitanje da li je skočilo interesovanje Srba za nekretnine u Dalmaciji.

Nadalje, nakon korone je eksplodirao interes hrvatske dijaspore kao tržišne niše u sektoru trgovine nekretninama na primorju i stanovnika Austrije i Nemačke koji su poreklom iz ove regije. Upiti za kupovinu su se tada bukvalno desetostruko povećala u roku od nekoliko meseci.

- U 2022. godini 36% svih kupovina nekretnina u Hrvatskoj obavili su strani državljani, a po mom mišljenju najmanje 50% kupaca pripada dijaspori iz regiona - kaže B. Papeš. Dodaje da su im Istra i Kvarner posebno zanimljivi zbog relativne blizine. Probude se u Beču, Gracu ili Minhenu, uđu u auto i za 4-5 sati su tu na ručku i uživanju u moru. Međutim, generalno, ove godine je došlo do pada interesovanja kupaca iz inostranstva zainteresovanih za primorje, od čega 10 odsto ili više u zavisnosti o kojoj oblasti je reč.

U agencijama za nekretnine kažu da su cene zastale, uglavnom nema rasta ili je minimalan.

(Telegraf.rs)

Video: Bane Bojanić prodaje biznis i nekretnine u Americi, vraća se u Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Myk

    15. jun 2024 | 08:07

    Ala smo glupi Srbi. Nikad necemo naučiti.

  • nikolce grozdanovski

    15. jun 2024 | 03:30

    Uzmite i putovnice JUDE !!!

  • Prle

    15. jun 2024 | 08:43

    Meni iz Nemačke treba 2 sata avionom do Rijeke. Zato sam tamo kupio stan. Jeftinije je bilo nego da sam kupio stan u Novom Sadu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>