• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta će Evropljani piti dok prate Evropsko prvenstvo? Na Islandu pivo košta 10 evra, u Londonu skoro 8

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sever Evrope ubedljivo vodi sa cenama dok su najniže cene u Belarusiji, Moldaviji i Ukrajini

  • 0
Navijačice na utakmici Nemačka - Škotska, EURO 2024 Foto: Nikola Tomić

Cene piva uveliko variraju u evropskim prestonicama, sa najvećim cenama u nordijskom regionu, Velikoj Britaniji i Francuskoj. Rangiranje se značajno pomera kada se uzme u obzir nivo cena alkoholnih pića izračunat na osnovu pariteta kupovne moći.

Evropsko prvenstvo u fudbalu je u toku i za mnoge ljubitelje ovog sporta ovo podrazumeva uživanje u pivu dok gledaju kako se njihovi omiljeni timovi takmiče.

Međutim, cena ovog iskustva će značajno varirati u zavisnosti od toga gde se fanovi nalaze ili gde putuju. Nedavni podaci otkrivaju velike razlike u cenama domaćeg točenog piva i ukupnom nivou cena alkoholnih pića širom Evrope, naglašavajući različite troškove koje obožavaoci mogu da očekuju, prenosi Euronjuz.

Prema Numbeo, veb-stranici za statistiku troškova života koju kreiraju korisnici, cene domaćeg točenog piva (0,5 litara) u restoranima ili pabovima kreću se od 2 evra u Sofiji do 8 evra u Kopenhagenu među glavnim gradovima EU.

Nordijske zemlje ubedljivo vode

Uključujući Evropsko udruženje za slobodnu trgovinu (EFTA), Veliku Britaniju i zemlje kandidate za EU, Rejkjavik je na vrhu liste sa 10 evra po pivu, a odmah iza njega Oslo sa 9,6 evra.

Slede Kopenhagen i Helsinki, sa prosečnom cenom od 8 evra po pivu.

Morate platiti oko 7,7 evra za točeno pivo u Londonu  i Parizu je 7 evra dok je u švajcarskom Bernu 6,7 evra

Iako su ova tri grada iznad Stokholma (gde je pivo 6,7 evra), nordijske zemlje sveukupno imaju najviše cene piva u Evropi.

Ovo ukazuje da će navijači u ovim gradovima morati da izdvajaju veći budžet za piće na dan utakmice u poređenju sa drugim lokacijama.

Nasuprot tome, gradovi poput Kijeva, Minska i Kišinjeva nude znatno jeftinije opcije. Kijev ima najnižu cenu od 1,1 evra po pivu, zatim Minsk sa 1,2 evra i Kišinjev sa 1,3 evra.

Cene piva su takođe relativno niže u Madridu (3,5 evra) i Lisabonu (3 evra).

Ovo su sve nominalne cene i ne odražavaju standarde kupovne moći (PPS). Ova značajna razlika u cenama naglašava kako cene piva mogu odražavati šire ekonomske uslove i faktore lokalnog tržišta.

Varijacije cena unutar zemalja

Cene piva mogu značajno da variraju u nekim zemljama, što ga čini jeftinijim u nekim gradovima. Velika Britanija je odličan primer: dok u Londonu pivo košta 7,7 evra, u Koventriju možete uživati u njemu za 4,3 evra, 4,8 evra u Aberdinu i 5,2 evra u Šefildu.

Gde je najjeftiniji i najskuplji alkohol u Evropi?

Indeksi nivoa cena (PLI) obezbeđuju poređenje nivoa cena u zemljama u odnosu na prosek EU, izračunato korišćenjem pariteta kupovne moći (PPP). Ako je PLI veći od 100, zemlja je relativno skupa u poređenju sa prosekom EU. Nasuprot tome, ako je PLI niži od 100, zemlja je relativno jeftina u poređenju sa prosekom EU.

U 2022. godini, prema Eurostatu, zvaničnom statističkom uredu EU, Island je (297 odsto proseka EU) bio najskuplja zemlja za alkoholna pića, dok je Mađarska (82%) bila najjeftinija od 37 evropskih zemalja.

U EU, Finska je bila najskuplja zemlja za alkohol, sa indeksom nivoa cena od 213 odsto a odmah iza nje je Irska (210 odsto).

Slično nominalnim cenama, nordijske zemlje imaju najviši indeks nivoa cena alkoholnih pića. Prve tri su nordijske zemlje, a ostale su takođe rangirane u prvih osam.

(Telegraf Biznis)

Video: Posetili smo staru pivaru u Zrenjaninu, u kojoj kao da je vreme stalo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>