• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na aerodromu u komšiluku svetla ugašena: Umesto aviona, na pisti psi lutalice

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz Uprave uveravaju da se sve radi kako bi se trenutna situacija prevazišla, a porast broja letova očekuju od jeseni

  • 0

Redovi na međunarodnom aerodromu u Tuzli su u prošlosti bili svakodnevnica. Danas, situacija je nešto drugačija: ugašena svetla, putnika jedva da ima, parkinzi su prazni. Nakon prošlogodišnjeg ukidanja brojnih linija Wiz air-a, aerodrom nikako da se oporavi pišu Nezavisne.

Iz Uprave uveravaju da se sve radi kako bi se trenutna situacija prevazišla, a porast broja letova očekuju od jeseni.

- Ovde nema čarobnog štapića, mora proteći neko vreme. Da, kada poredimo svoje statistike znatno je manje putnika više od 50% u odnosu na prošlu godinu, ali poredeći sa drugim aerodromima to je i dalje mnogo više i niko ne pominje da je tamo alarmantno. Mislimo da se nekad reflektori previše okreću prema Tuzli - rekao je Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, a prenose Nezavisne.

Da će biti drugačije nadali su se svi kada je Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 2,5 miliona maraka za subvenciju. Kompanija Lumiwings potom je stigla na Međunarodni aerodrom Tuzla. Ali, i oni su se posle nekoliko meseci rada povukli, prenose Nezavisne.

- Od same objave… došlo je do jako loše reklame koje je stvorilo nepoverenje kod putnika vezano za Lumiwings, mada je Lumiwings prošlo leto bez problema leteo iz Mostara bez negativne reklame. Oni su leteli u pet država sa našeg aerodroma i imli su jako malo putnika. To nije bilo rentabilno - dodao je Halilčević.

50% rent a car kuća izašlo sa aerodroma

Almir Avdić, vlasnik rent a car agencije odustao je od poslovanja na Međunarodnom aerodromu pre dve godine. Smatra da sve ima mnogo širi kontekst neadekvatnog pristupa nadležnih.

- Uprava i sve prethodne uprave od 2020. nisu imale sluha prema nama u realnom sektoru i dizali su kirije, pa je preko 50% rent a car kuća izašlo sa međunarodnog aerodroma. Znamo svi, javna je tajna, da uprave imenuju stranke i došlo je do ove situacije. Godine 2019. smo imali 600 hiljada putnika, a sada je taj broj 80% niži - rekao je Avdić.

Trenutno je oporavak na klimavim nogama. Na pisti umesto aviona, psi lutalice prenose Nezavisne.

(Telegraf Biznis)

Video: Avionom i do Zlatibora: Gradi se aerodrom za male sportske avione

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>